U ontvangt voordelige loopbaanbegeleiding met de loopbaancheques. Goedkoop professionele loopbaanbegeleiding krijgen van een expert, dat wilt u toch ook? De loopbaancheques maken het makkelijk en betaalbaar voor iedereen.

De Vlaamse overheid heeft de loopbaancheques beschikbaar gesteld om u nieuwe inzichten in uw carrière te geven en u te laten nadenken over uw toekomst op de arbeidsmarkt. Hoe krijgt u weer plezier in uw werk? Waar ligt uw passie? Bent u toe aan een nieuwe uitdaging? Vragen waar u met de loopbaancheques bij Ucare een antwoord op krijgt.

Loopbaancheques bestellen is makkelijk. Eenvoudig en snel ontvangt u de loopbaancheques. Start met het nemen van de juiste stappen voor uw carrière. U krijgt bij Ucare professionele loopbaanbegeleiding met de loopbaancheques.

Banner Ucareloopbaanbegeleiding

 

Wat zijn loopbaancheques?

De loopbaancheques zijn een elektronisch betaalmiddel voor professionele loopbaanbegeleiding bij Ucare. De loopbaancheques zijn beschikbaar gesteld door de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid verstrekt via de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) loopbaancheques om u actiever na te laten denken over uw loopbaan, plek op de arbeidsmarkt, kwaliteiten en hoe u dit ontwikkelt.

Waar wilt u staan over 5 of 10 jaar? En hoe denkt u dit te gaan bereiken? Is de verhouding tussen uw werk- en privésituatie uit balans? Wij ondersteunen en adviseren u bij het vinden van de juiste antwoorden.

Met de loopbaancheques maakt de Vlaamse overheid het mogelijk om gebruik te maken van gecertificeerde ondersteuning bij het maken van loopbaanbeslissingen en andere belangrijke keuzes. U ontvangt een job cheque waarmee u een enorme korting krijgt op de gebruikelijke tarieven voor Loopbaanbegeleiding. De loopbaan cheques zijn direct verkrijgbaar voor werknemers, maar ook voor zelfstandigen.

 

Banner Ucareloopbaanbegeleiding

 

Wat krijgt u met de loopbaancheques?

Met de loopbaancheques ontvangt u goedkope loopbaanbegeleiding. Tijdens het loopbaantraject bij Ucare gaan we samen kijken naar uw loopbaanvragen. Tevens ontvangt u inzicht in uw positie op de arbeidsmarkt en wordt er gekeken naar het belang van de verhouding tussen uw werk- en privésituatie.

Elke 6 jaar heeft u recht op een loopbaanbegeleidingstraject van 8 uur. U kan dit traject in één keer gebruiken of in tweeën splitsen.

> Traject 1: het traject van 4 uur, dan ontvangt u binnen 6 jaar nog een ander traject van 4 uur. Voor dit traject heeft u één loopbaancheque nodig.

> Traject 2: het traject van 8 uur, dan ontvangt u een nieuw traject na 6 jaar.
Voor dit traject heeft u twee loopbaancheques nodig.

Heeft u de afgelopen 6 jaar al 4 uur loopbaanbegeleiding gevolgd, dan kan u nog 4 uur Loopbaanbegeleiding opnemen.

U krijgt 8 uur loopbaanbegeleiding voor slechts € 80,-

In totaal stelt de Vlaamse overheid 8 uur professionele loopbaanbegeleiding beschikbaar. Het gebruikelijke tarief van twee loopbaan cheques is € 1100,-. De Vlaamse overheid betaalt het verschil voor u en neemt € 1020,- voor hun rekening.

Banner Ucareloopbaanbegeleiding

Heeft u recht op loopbaancheques?

Wanneer komt u in aanmerking voor de loopbaancheques?

U heeft recht op loopbaanbegeleiding als u op het ogenblik van uw aanvraag aan deze 3 voorwaarden voldoet:

  1. U bent minimum 1 jaar (deeltijds of voltijds) aan het werk als werknemer of zelfstandige.
  2. U heeft de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding gevolgd.
  3. U woont in Vlaanderen.

Woont u niet in Vlaanderen?
Dan heeft u onder bepaalde voorwaarden toch recht op loopbaanbegeleiding.

Woont u in een ander land dan België dat tot de EU of EER behoort?
Dan heeft u recht op loopbaanbegeleiding als u in Vlaanderen of Brussel werkt.

Woont u in Wallonië?
Dan heeft u recht op loopbaanbegeleiding als u:
> ​​in Vlaanderen of Brussel werkt
én
> als u verhuisd bent vanuit een ander land dat tot de EU of EER behoort.

Woont u als Belg in Wallonië en werkt u in Vlaanderen of Brussel?
Dan heeft u géén recht op loopbaanbegeleiding. Wallonië is immers een deelstaat en geen ander land dat tot de EU of EER behoort. De Vlaamse Gemeenschap is niet bevoegd om regelgeving uit te schrijven voor inwoners van Wallonië.

Vanaf 1 maart 2015 hebben ook werknemers die in Vlaanderen wonen, maar niet werken, recht op loopbaancheques (en opleidingscheques). Hetzelfde geldt voor Europese werknemers die in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werken, maar niet wonen.

De cheques levert u in bij een erkend loopbaancentrum en dat zijn wij!

Zit u in uw opzegtermijn?
Het is voor u mogelijk om tijdens uw opzegtermijn een cheque aan te vragen. Wanneer uw opzegtermijn verstrijkt is het niet meer mogelijk om een job cheque aan te vragen, omdat u dan werkloos bent. Tevens heeft u recht op loopbaancheques tijdens uw periode van verbrekingsvergoeding.

Bent u leerkracht en is uw contract verlopen?
Dan heeft u alsnog recht op loopbaancheques onder de voorwaarde dat u afgelopen schooljaar heeft gewerkt van 1 september tot en met 30 juni. Doet u tijdens de maanden juli en augustus een aanvraag, dan kan uw aanvraag onterecht geweigerd worden. Is dit het geval? Neem dan Contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Heeft u toestemming van uw werkgever nodig om loopbaancheques te bestellen?
Nee. U bestelt zelf de loopbaan cheques. Uw werkgever wordt buiten uw loopbaantraject gehouden. Er is geen terugkoppeling naar uw werkgever via VDAB of via Ucare. Wij gaan vertrouwelijk met uw traject om en zullen nooit gegevens aan derden verspreiden.

Voldoet u niet aan bovengenoemde voorwaarden?
Geen probleem. Maak een afspraak bij een van onze Locaties. Wij bieden u een gratis kennismakingsgesprek aan. Tijdens het gratis kennismakingsgesprek overlegt u met uw begeleider wat de mogelijkheden zijn voor loopbaanbegeleiding. Samen komen wij er uit!

Banner Ucareloopbaanbegeleiding

Hoe bestelt u loopbaancheques?

Voldoet u aan de voorwaarden? Op het moment dat u aan de voorwaarden voldoet, bent u nog maar een paar kleine stappen verwijderd van het ontvangen van de loopbaancheques.
Loopbaancheques bestelt u via de VDAB. U bestelt de loopbaancheques op twee manieren:

  1. Online. Snel en simpel.
    of
  2. Telefonisch. Bel 0800 30 700 (gratis)

Voordat u begint met bestellen is het handig om uzelf af te vragen wanneer u de loopbaancheques wil bestellen?

optie 1: U kan wachten met het bestellen van uw loopbaancheques tot na uw eerste gratis kennismakingsgesprek. Schrijf je nu in en maak alvast een afspraak met uw begeleider.
optie 2: Toch liever op voorhand bestellen? Dat kan ook. Houd er wel rekening mee dat uw cheque 3 maanden geldig is. Start uw loopbaanbegeleiding voor deze datum.

Is uw cheque vervallen? Geen nood. Wanneer u uw loopbaancheque niet gebruikt voor het einde van de geldigheidsdatum (binnen de 3 maanden), wordt u geld automatisch teruggestort op uw rekening.

Online loopbaancheques aanvragen

 

1. Ga naar https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding/hoe en klik op ‘hoe bestel ik loopbaancheques?’. Ga aan de slag met het zorgvuldig invullen van alle gegevens.

2. U bent op een pagina waar u wordt gevraagd enkele gegevens in te vullen. Let op: u kan onderaan kiezen om u in te schrijven als ‘werkzoekende’. Vink het voor u passende hokje aan. Klik op ‘Volgende’.

3. Er wordt gevraagd naar uw talenkennis en studies. Vervolgens komt er een scherm met een privacy-clausule. Vink dit aan en klik op ‘Bevestig’. Uw dossier is aangemaakt.

Vanaf nu kan u gebruik maken van uw persoonlijke ruimte op de site van VDAB. Hier past u uw gegevens aan, upload uw CV en nog veel meer.

4. U bent ingelogd, vraag de cheques aan. Klik in de rechterkolom op ‘Aanvraag loopbaancheques’.

5. Klik het keuzevakje aan bij ‘Ik ben akkoord met onderstaande voorwaarden’. Vervolgens klikt u op ‘Bestel loopbaancheques’.

6. U ziet een scherm waarin de bevestiging van uw bestelling wordt weergegeven. U kan klikken op details. Hier volgt u hoe de bestelling verder wordt afgehandeld.

7. U ontvangt een uitnodiging van de firma Edenred om de loopbaancheques te betalen. Firma Edenred is de firma die de cheques uitgeeft.

8. U ontvangt de cheque.

 

Telefonisch loopbaancheques bestellen

Bel VDAB: 0800 30 700 (gratis). Een medewerker van VDAB neemt met u alle benodigde gegevens door. Houd uw persoonsgegevens bij de hand. VDAB is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 19.00 uur.

Banner Ucareloopbaanbegeleiding

Loopbaancheques besteld, wat nu?

Maak dan een eerste afspraak met een loopbaanbegeleider bij Ucare. Het kennismakingsgesprek is gratis. U maakt tijdens dit eerste gesprek samen met uw loopbaanbegeleider een planning voor uw loopbaantraject.

Cheque besteld; hoe nu verder?

Stap 1. VDAB controleert of u recht heeft op loopbaancheques.

> Indien u geen recht op heeft, dan ontvangt u een mail of brief met de reden waarom uw aanvraag is geweigerd. Wilt u extra informatie? Neem dan contact op met een van onze vestigingen om een afspraak te maken voor gratis kennismakingsgesprek. Wij komen er samen met u uit!

> Heeft u er wel recht op? Dan ontvangt u van de firma Edenred een overschrijvingsformulier voor € 40,- via uw mail of post.

Stap 2. Heeft u het bedrag betaald? Dan ontvangt u (binnen 14 dagen) uw loopbaancheque van Edenred via mail of per post. De mail of brief is de bevestiging dat u betaald heeft en aan alle voorwaarden voor Loopbaanbegeleiding voldoet.

Stap 3. Bezorg de loopbaancheque bij een van onze Locaties (mail of uitgeprint meenemen).

 

 

Banner Ucareloopbaanbegeleiding

 

Loopbaancheques en de rol van de werkgever

Het systeem van de loopbaancheques biedt de mogelijkheid voor werkgevers om medewerkers te voorzien vanLoopbaanbegeleiding. De werkgever betaalt de eigen bijdrage van de medewerker (maximaal € 80,-). De werkgever is natuurlijk ook in staat zichzelf van loopbaanbegeleiding te voorzien, want zelfstandigen hebben recht op een job cheque.

 

Een aantal regels en mogelijkheden betreffende de samenwerking tussen werkgever en werknemer:

– De werknemer beslist zelf over hoe en wanneer hij de loopbaancheque aanvraagt. De Vlaamse overheid sponsort hierdoor de Vlaamse werknemer om zelf zijn eigen loopbaan in handen te nemen.

– Iedere Vlaamse burger krijgt om de 6 jaar twee loopbaancheques van 4 uur begeleiding ter beschikking. Zo kan hij zelf beslissen op welk moment hij behoefte heeft aan deze ondersteuning.

– Als werkgever is het toegestaan om als derdebetaler of sponsor op te treden. Dat wil zeggen dat een werkgever kan aanbieden om het persoonlijk aandeel (€ 40,- per loopbaancheque) terug te betalen. Dit als maatregel om bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van de werknemers. Bovenop de initiatieven (opleiding, coaching, …) die de werkgever op de werkvloer biedt. (Dus niet ter vervanging of als onderdeel van deze initiatieven.)

– Een werkgever of het loopbaancentrum mag geen druk uitoefenen op de werknemers om hun loopbaancheque op te nemen.

– Een werknemer kiest bij welk centrum hij zijn cheque inwisselt. Deze keuze heeft geen gevolgen voor de werknemer.

– Er is geen uitwisseling tussen de werkgever en het loopbaancentrum over de begeleiding of de inhoud van de begeleiding.

 

De begeleiding die de werknemer via de loopbaancheque krijgt, mag in geen geval begeleiding vervangen die de werkgever zelf aanbiedt (zoals outplacement, opleiding, training, herstructureringsbegeleiding, werving en selectie, persoonlijke coaching, …).

Banner Ucareloopbaanbegeleiding

 

Hoe zien de loopbaancheques eruit?

Wij snappen dat u het fijn vindt om te controleren of u in het bezit bent van een officiële loopbaancheque. De echte loopbaancheques kan u herkennen aan:

> Uw contactgegevens. De loopbaancheque is uniek en alleen voor u bestemd. Een cheque overnemen van een ander is onmogelijk.

> Een IKL nummer (intern klantnummer binnen VDAB). Een unieke code die u nodig heeft om de loopbaancheque te verifiëren.

> Een unieke code van de cheque. Deze code zal opgevraagd worden ter verificatie.

> Geldigheidsdatum. Dit is de datum waarvoor het eerste geregistreerde gesprek moet plaatsvinden. Als u te lang wacht (langer dan 3 maanden) en de geldigheidsdatum verstrijkt, wordt het persoonlijk aandeel automatisch terugbetaald. U blijft recht op Loopbaanbegeleiding houden. Opnieuw uw loopbaancheques aanvragen? Dat is mogelijk.

Banner Ucareloopbaanbegeleiding

 

Veelgestelde vragen

Wat als ik mijn job cheque kwijtraak?
Geen nood. De cheque is gepersonaliseerd en uniek. Indien u de loopbaancheque ongebruikt laat, vervalt deze na 3 maanden. Het geld wordt teruggestort. Het recht om een loopbaancheque aan te vragen behoud u.

Heb ik recht op loopbaancheques als ik in mijn opzegtermijn zit?
Op het moment dat u in uw opzegtermijn zit, kan u uw loopbaancheques bestellen. Wanneer uw opzegtermijn verstrijkt, is het niet mogelijk om loopbaancheques te bestellen. Tevens heeft u recht op loopbaancheques tijdens uw periode van verbrekingsvergoeding.

Zijn de loopbaancheques fiscaal aftrekbaar?
Nee. Er is geen mogelijkheid uw loopbaancheques af te trekken van de belastingen.

Als ik eerder stop met mijn loopbaanbegeleiding, vervallen mijn uren op de loopbaancheque dan?
Het kan voorkomen dat u vroegtijdig stopt met uw Loopbaanbegeleiding. Indien de kandidaat effectief wenst te stoppen en de resterende uren niet meer wenst te gebruiken, dan sluit het centrum de cheque af en verliest de kandidaat de resterende uren. Deze zal hij of zij nadien niet meer kunnen gebruiken, het bedrag voor deze 2 uren is hij of zij dan ook volledig kwijt.

Kan ik na de eerste 2 uur loopbaanbegeleiding ook even wachten met de resterende uren?
Ja. Het is natuurlijk zo dat u kan wachten na de eerste 2 uur om verder te gaan. In dit geval heeft u nog 9 maanden de tijd om een volgend gesprek te hebben met uw coach. Het loopbaanbegeleidingscentrum en u worden verwittigd indien deze periode bijna verstreken is.

Heb ik recht op loopbaancheques als ik als interimkracht werk?
Als uitzendkracht volstaat minimaal 9 maanden werkervaring in de loop van 24 maanden voorafgaand aan de aanvraag van de loopbaancheque, waarvan minimaal één periode van vier weken ononderbroken.

Loopbaancheques, goedkope loopbaanbegeleiding voor u 3.86/5 (77.14%) 56 votes