Deel met uw netwerk

Een sollicitatiegesprek is spannend. Er zijn natuurlijk een aantal zaken waar u de aandacht op kan leggen, maar er zijn uiteraard ook dingen die u moet vermijden. Niet iedereen heeft door hoe hij of zij zich het beste gedraagt tijdens een sollicitatiegesprek. Er zijn namelijk een aantal zaken absoluut not done. Deze zaken worden ook vaak besproken in een outplacementtraject of tijdens loopbaanbegeleiding.

U vergroot uw kansen op uw droomjob wanneer u dit NIET DOET tijdens een sollicitatiegesprek:

1. Zeggen dat u niets weet van het bedrijf waar u solliciteert. Dit is een absolute no go en een rode vlag voor uw gesprekspartners. Informeer vooraf naar uw toekomstige werkgever. Bekijk de website, lees online artikelen en zoek eens naar eventuele sociale media. Zo bent u andere sollicitanten al voor.

2. Een ongeïnteresseerde indruk maken. Dit zorgt ervoor dat uw kansen vrijwel direct bekeken zijn. Enthousiasme werkt aanstekelijk en zorgt er dan ook voor dat uw gesprekspartners sneller enthousiast raken van uw verhaal.

 

Loopbaanbegeleiding sollicitatiegesprek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Aangeven dat u niet meer precies weet naar welke functie u solliciteert. Nee! Doe dit niet. Dit ligt een beetje in het verlengde van het maken van een ongeïnteresseerde indruk. Wanneer u tot in het gedetailleerde weet wat de functie behelst, dan zien uw gesprekspartners dit als een stuk betrokkenheid.

4. Uzelf niet verkopen, maar juist te bescheiden blijven. U heeft natuurlijk bepaalde talenten en kwalificaties, maar vergeet niet dit aan het licht te brengen. Blijf wel realistisch en zorg dat u niet overdrijft. Daar prikken recruiters of andere gesprekspartners dikwijls doorheen. Loopbaanbegeleiders kunnen u ook goed helpen met het voorbereiden van een sollicitatiegesprek.

5. U bent niet ontspannen in een gesprek. Een bepaalde vorm van spanning komt vaak door overconcentratie en een extreme focus. Concentratie is natuurlijk goed, maar het kan ook doorslaan. Het is heel eenvoudig: het draait om wat u kan betekenen voor het bedrijf waar u solliciteert. Zij hebben een probleem en u kan dit oplossen!

6. Teveel praten over uw vorige job en waarom u die eventueel bent kwijtgeraakt. Bereid u voor op het feit dat u vragen kan krijgen over uw vorige job. Op deze manier hoeft u niet te stotteren, ‘uh’ te zeggen of teveel te zoeken naar de juiste woorden. Dit staat namelijk verdacht en leidt af van hetgeen waar het over gaat, namelijk dat u de beste kandidaat voor de job bent.

Solliciteren loopbaan begeleiding

 

7. Te negatief worden over uw vorige werkgever of collega’s. Naast het feit dat het lijkt alsof u vol rancune zit, is het geen goed plan omdat weinig recruiters interesse hebben in iemand die klaagt. Voorkom een averechts effect en probeer te allen tijde positief te blijven ten opzichte van iedereen die u heeft meegemaakt in uw carrière.

8. Tijdens uw eerste gesprek aangeven dat u graag wilt weten wat de arbeidsvoorwaarden zijn. Probeer in eerste instantie op persoonlijk level een klik te maken met uw gesprekspartners. Zaken als een telefoon, vakantiedagen en eventuele bonussen komen later wel. Hier is een tweede gesprek vaak voor bedoeld.

9. Zeggen wat u denkt dat uw gesprekspartners willen horen. Recruiters vinden het ook fijn te merken wie u bent, waar u voor staat en wat uw drijfveren zijn. Voeg een stuk van uw persoonlijkheid aan het gesprek toe, wees onderscheidend zonder dat u overdrijft.

 

Heeft u ervaringen met dingen die u niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek? Deel dan uw ervaring met ons door uw reactie in het onderstaande formulier te plaatsen.

Wat u beter niet doet tijdens een sollicitatiegesprek 5.00/5 (100.00%) 1 vote
Deel met uw netwerk