Deel met uw netwerk

Iedereen herkent de volgende situatie: U heeft een drukke job, veel verantwoordelijkheden en u moet voor uw gevoel op 3 verschillende plekken tegelijkertijd zijn. U wilt omgaan met stress, maar toch bekruipt u het gevoel dat u het niet 100% onder controle heeft. U kan er ‘s nachts wakker van liggen, omdat u ligt te piekeren. Heeft u alles wel goed gedaan vandaag? Wat staat er morgen op de planning? Heb ik dat ene mailtje nou wel verstuurd?

Wij helpen u een handje bij het herkennen en overwinnen van stresssituaties. Hieronder treft u een aantal tips die ervoor zorgen dat u wint van de stress:

Nee
Leer ‘nee’ te zeggen. Het komt dikwijls voor dat u teveel hooi op uw vork neemt, waardoor u het overzicht verliest en de stress kan toeslaan. Delegeer waar nodig en zeg gerust eens een keer dat u het er niet bij kan hebben. Bewaak uw grenzen.

80/20
Dit is een regel die dikwijls wordt gehanteerd in het bedrijfsleven. Het staat voor het volgende: 20% van al uw werk zorgt voor 80% van uw resultaat. Daarmee bedoelen we te zeggen dat u zich moet focussen op zaken die echt van belang zijn en waar u het meeste resultaat mee boekt.

 

stress op het werk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relativeren
Relativeren is een kunst, maar ook u kan het zich meester maken. Vraag uzelf af: “Is mijn job echt zo belangrijk dat ik moet overwerken of dat ik er ‘s nachts nog aan denk?” Iedereen is onmisbaar in een organisatie en er zijn belangrijkere dingen in het leven, dit zijn relativerende gedachten. Loopbaanbegeleiding kan u hier heel goed bij helpen. Stress zit in uw hoofd en u kan het er ook weer uit krijgen.

Rust
Het inplannen van een rustmoment is essentieel om te winnen van de stress. Neem gedurende uw werkdag voldoende rust. Ga bijvoorbeeld eens een stuk wandelen in de pauze of plan bewust een korte pauze in om iets anders te gaan doen. Verzet uw zinnen!

Nachtrust
Zorg ervoor dat u voldoende nachtrust krijgt. Op het moment dat u goed bent uitgerust, bent u in staat meer weerstand te bieden aan stress. Het opnemen van een vakantiedag kan ook wel eens verstandig zijn. U heeft ze immers niet voor niets gekregen.

 

Nachtrust vermindert stress

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fouten maken
Niet iedereen hoeft perfect te zijn. Dat gaat niet, omdat het teveel druk met zich meebrengt. Leg uzelf niet teveel druk op om geen fouten te maken. Het is zo dat u van fouten het meest leert.

Timemanagement
Bij timemanagement gaat het erom dat u de tijd zo efficiënt mogelijk indeelt. Door slim en handig te plannen, behaalt u veel winst. De winst ligt erin dat u de druk vermijdt en stress ontwijkt. Lees hier een boeiend stuk over timemanagement.

Plezier
Doe iets waar u plezier uithaalt en wat u energie oplevert. U werkt een groot gedeelte van uw leven. Zorg er dan ook voor dat dit een hele fijne tijd is, in plaats van een continue strijd met uw werkomgeving. Maak eens een lijstje met energiegevers en energienemers. Wat levert u energie op en wat kost u energie?

 

Plezier op de werkvloer

 

Zorg voor uzelf

Het is belangrijk om voor uzelf te zorgen. Wanneer u gezond bent en stevig in uw schoenen staat, gaat u beter met stress om. Neem voldoende rust, eet gezond, ga op tijd slapen en zorg voor voldoende beweging, zowel thuis als op het werk.

Stilstaan
Stilstand hoeft niet altijd achteruitgang te zijn. Sta ook eens stil bij fraaie resultaten die u heeft geboekt. Op het moment dat u eens stilstaat bij positieve resultaten, zal u dit op een positieve manier beïnvloeden. Vier de mooie momenten. U zal zich beter voelen, beter dan wanneer u constant geconfronteerd wordt met negatieve berichtgeving.
Heeft u een bijzondere ervaring met stress gedurende uw job? Deel dit met ons door uw reactie in het onderstaande formulier te plaatsen.

Zó wint u van de stress op de werkvloer 5.00/5 (100.00%) 1 vote
Deel met uw netwerk