Deel met uw netwerk

Een job vinden zonder dat u solliciteert… het klinkt wat vreemds, maar het is zeker mogelijk. U kan met allerlei bedrijven, instellingen en organisaties in gesprek komen zonder dat u vervelend of irritant wordt. Zolang de juiste mensen weten dat u op zoek bent naar een job, zou u zomaar de job van uw dromen kunnen vinden zonder te solliciteren.

Interesse in deze werkwijze? Let dan op de onderstaande aandachtspunten:

Wees positief over anderen
Gedurende uw loopbaan ontmoet u vele mensen: zakenrelaties, collega’s, freelancers etc. Zonder dat u zich er bewust van bent, bouwt u een groot netwerk op. In dit netwerk is altijd wel iemand op zoek naar nieuwe werknemers. U kan hier ook wel eens als bemiddelaar optreden. Op het moment dat u andere mensen aanbeveelt bij andere mensen, zullen zij dit op termijn ook voor u doen. Raad in gesprekken mensen uit uw netwerk aan, waarvan u weet dat zij hun job prima uitvoeren. Wanneer u andere mensen aanbeveelt bij organisaties, zullen zij op den duur ook voor u een goed woordje doen.

Uw eigen netwerk
Ga eens na in uw eigen netwerk wie u verder kan helpen. Zij kunnen u wellicht verder helpen tijdens uw zoektocht naar een nieuwe job. Maak het dan ook kenbaar in uw netwerk en benader actief mensen die u van dienst kunnen zijn. Gebruik bijvoorbeeld LinkedIn om te vragen om tips, advies en eventuele aanbevelingen.

 


Linkedin solliciteren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duidelijkheid
Zorg ervoor dat u voor uzelf een duidelijk beeld heeft van wat u kan en wat u wilt doen. Maak dit kenbaar in uw eigen netwerk en zorg dat mensen om u heen weten wat u zoekt. Denk na over de volgende vragen:
> Wat kan ik?
> Wat wil ik?
> Wat durf ik?

Loopbaanbegeleiding kan u hier ook altijd bij helpen. Het zorgt ervoor dat u een helder beeld krijgt van waar u naartoe wilt.

Bescheidenheid
Het is nooit zo dat er vanuit het niets van alles komt aangewaaid. Uw kwaliteiten spreken wellicht voor zich, maar u moet er wel hard voor werken. Wees niet te bescheiden, want als niemand weet hoe goed u bent in uw vak, krijgt u geen kansen. Laat zien waar u goed in bent en waardoor u een toegevoegde waarde kan zijn voor iedere organisatie.

Personal branding
Personal branding zorgt ervoor dat u zichtbaar wordt voor de buitenwereld. U beschouwt zichzelf als merk en presenteert dit ook naar buiten toe. Het resultaat is dikwijls dat er gesprekken ontstaan en een dynamiek waar u verder mee komt. Motie creëert emotie! Ontdek hier de twee meest gestelde vragen omtrent personal branding.

Vriendelijkheid
Zorg dat u te allen tijde vriendelijk blijft, ook al krijgt u te maken met afwijzing. Bot of onaardig reageren houdt recruiters of andere gesprekspartner(s) tegen om u nog een keer uit te nodigen.

 

Vriendelijk solliciteren

 

Pro-activiteit
Wees actief op de sociale media om vacatures en mogelijkheden te ontdekken. Zo blijft u altijd op de hoogte van de kansen. Probeer contact te leggen met interessante gesprekspartner(s) die wat voor u kunnen betekenen. Vraag niet direct of u in aanmerking komt voor een functie, maar onderhoud contact en probeer uw connecties van interessant leesvoer te voorzien. Denk hierbij aan blogs of nieuwsartikelen.

Jobconsulenten
Er zijn enorm veel consulenten en recruiters. Dit zijn mensen bij wie u aan kan kloppen wanneer u op zoek bent naar een nieuwe job. Zij helpen u gedurende uw zoektocht. Probeer via uw netwerk in contact te komen met de juiste recruiters. Is het niet mogelijk om het via uw netwerk te doen? Probeer dan zelf contact op te nemen. Doe dit op een zeer luchtige en vriendelijke wijze, zodat u niet irritant of vervelend wordt.

Een nieuwe job vinden zonder te solliciteren, doet u zó 5.00/5 (100.00%) 2 votes
Deel met uw netwerk