Deel met uw netwerk

Vind de geschikte vacature

De eerste stap bij solliciteren is het vinden van de geschikte vacature. Vooral wanneer u na een lange werkperiode werkloos wordt, is het lastig om het sollicitatieproces op te starten. Waar moet u beginnen?

 

Wat past bij u?

Wanneer u werkloos bent geworden of dreigt te worden of gewoon op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, is het belangrijk om na te denken wat u precies wilt. Een nieuwe job vinden lijkt lastig, maar het zorgt ook voor nieuwe kansen. Misschien denkt u al jaren aan omscholing of wilt u graag in een andere branche werken. Daar is het nu de uitgelezen kans voor.

Weet u niet goed welke job bij u past? Een loopbaanbegeleider is een uitkomst bij twijfels over uw loopbaan. Samen met de loopbaanbegeleider wordt er gekeken naar uw mogelijkheden, uw passie en uw wensen. Ook is er de mogelijkheid tot verschillende loopbaantesten, zodat direct duidelijk wordt bij welke job u zich goed voelt.

loopbaanbegeleiding-vacatures

 

Vacatures zoeken

Wanneer u een helder beeld heeft van uw toekomstige job is het tijd om actie te ondernemen. Het vinden van een geschikte vacature neemt nogal wat tijd in beslag.

 

Jobsites

Ga eerst op zoek naar vacatures door middel van jobsites. Er zijn veel verschillende jobsites te vinden, zoals Vacature.com. Hier heeft u ook de mogelijkheid om een persoonlijk profiel aan te maken en vacatures te beheren. U kan uw cv uploaden en hiermee gemakkelijk solliciteren.

Lees meer over jobsites in het blog ‘15 beste jobsites van België’. Dit bespaart u weer wat zoekwerk!

 

Social Media

Gebruik ook Social Media in uw zoektocht naar de geschikte vacature. Niet alle kanalen zijn hiervoor geschikt. Pinterest en Instagram zijn bijvoorbeeld kanalen die vooral voor amusement geschikt zijn en minder voor zakelijke doeleinden.

 

social-media-vacature-zoeken

 

Op Facebook worden regelmatig vacatures geplaatst door bedrijven. Het lastige is dat Facebook helaas geen zoekfunctie heeft voor vacatures. Er zijn wel diverse groepen, gericht op een plaats, omgeving of branche, waar veel vacatures in worden geplaatst. Gebruik de zoekfunctie op Facebook om deze groepen op te zoeken.

Op Twitter is het ook mogelijk om te zoeken naar vacatures. De informatie op Twitter is beperkt maar er worden zeer veel vacatures gedeeld. Gebruik hiervoor de zoekfunctie en zoek bijvoorbeeld naar ‘#vacature’. Vervolgens kan u alle resultaten doornemen.

LinkedIn is uitermate geschikt voor het zoeken naar vacatures. Dit Social Media kanaal heeft namelijk een vacature zoekfunctie. Hier kan u op trefwoord en/of locatie zoeken naar vacatures. Het voordeel bij LinkedIn is dat u vaak direct een connectie kan leggen met de persoon die de vacature heeft geplaatst en ook direct het bedrijf op LinkedIn interessant kan vinden. Dit is bevorderlijk tijdens het solliciteren.

Netwerken

Wanneer u alle digitale wegen bewandeld heeft, is het tijd om uw eigen netwerk in te schakelen. Dankzij uw eigen netwerk, vergroot u de kans op een nieuwe baan. Sterker nog, er wordt vaak een baan gevonden door middel van netwerken.

Laat aan uw netwerk weten dat u op zoek bent naar een nieuwe baan. Geef daarbij ook zo duidelijk mogelijk aan welke baan u precies zoekt en in welke branche.

Zijn er netwerkevenementen bij in de buurt? Ga naar deze bijeenkomsten toe! Op deze bijeenkomsten zijn allemaal mensen met hetzelfde doel: netwerken en nieuwe mensen leren kennen. Door deze bijeenkomsten wordt uw netwerk vergroot. Heeft u interessante mensen leren kennen? Zoek deze mensen via LinkedIn op en maak een connectie.

 

netwerken-loopbaanbegeleiding-vacature

Open sollicitaties

Heeft u een specifiek bedrijf voor ogen maar hebben ze niet de juiste vacature open staan? Het is altijd mogelijk om een open sollicitatie naar bedrijven te sturen. Zorg er wel voor dat uw sollicitatie opvalt en niet ergens op een stapeltje wordt gegooid.

In de volgende blog leest u alles over de volgende stap: opvallen met uw sollicitatiebrief.

Vind de geschikte vacature 5.00/5 (100.00%) 2 votes
Deel met uw netwerk