Deel met uw netwerk

Mensen motiveren als een échte manager doet u zo!

Het motiveren van mensen lijkt best eenvoudig, maar er komt verrassend veel bij kijken. Het gaat om vertrouwen hebben in mensen, randvoorwaarden, gemeenschappelijke grond creëren en nog veel meer. Motiveren is het verzorgen van beweegredenen en motieven om in actie te komen. U kan mensen een motivatie geven, maar het is nog beter als mensen hun eigen beweegredenen ontdekken. Ook u kan leren motiveren.

Een aantal tips om de mensen om u heen te motiveren:

 

Tip 1 – Zorg voor een gemeenschappelijke grond. Wat gaan de verandering precies bereiken? Welke problemen lost u gezamenlijk op? Wat zal er allemaal beter verlopen op het moment dat de verandering is doorgevoerd? Wanneer u dit allemaal heeft besproken met de ander, dan is er een vergroot draagvlak om voor deze doelstellingen te strijden. Verbindingslijnen zijn heel belangrijk bij motiveren.

 

Tip 2 – Stel vragen aan anderen. Het is belangrijk om nieuwsgierig te zijn. Vragen stellen is goed, maar open vragen stellen is nog beter. Vraag door naar specifieke wensen, achterliggende behoeften en de drijfveren van een persoon. Op deze manier komt u er gemakkelijk achter waar de ander energie van krijgt en wat de ander enthousiast maakt.

 

mensen-motiveren-jobcoach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip 3 – Geef ruimte aan de ander. Het komt wel eens voor dat u zeer enthousiast aan uw verhaal begint en hiermee volledig voorbij gaat aan de aanwezigheid van een ander. Zorg er altijd voor dat andere mensen voldoende ruimte krijgen om te zeggen en vragen wat hij of zij wilt. In een gesprek moet iedereen het gevoel hebben gelijkwaardig te zijn.

 

Tip 4 – Wees complimenteus naar de ander toe. Een klein gebaar, een complimentje… het heeft voor mensen een zeer stimulerende werking. Het werkt misschien zelfs wel beter dan een financiële bonus. Wat ook wel een keer leuk kan zijn, is een handgeschreven briefje. Dan laat u zien dat u moeite doet en dat u oog heeft voor de prestaties van een ander. Motivatie vinden en delen wordt een stuk gemakkelijker zo.

 

Tip 5 – Doe mee met de rest. Gedraag u niet als een autoritaire manager door afstand te nemen van de werkzaamheden die alle werknemers doen. Het is belangrijk om af en toe ook ‘hinderlijke’ klusjes te doen. Denk hierbij aan het maken van kopietjes of koffie en thee halen voor iedereen.

 

loopbaan-begeleiding-motivatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip 6 – Schrijf realistische doelen op. Het behalen van doelen zorgt ervoor dat de motivatie wordt verhoogd. Wanneer u realistische doelen noteert, zal de vreugde groot zijn en de motivatie groeien. Doelen die niet gehaald kunnen worden, werken zeer demotiverend. Stap-voor-stap kan u leren motiveren.

 

Tip 7 – Betrek iedereen bij belangrijke beslissingen. Op het moment dat er beslissingen moeten worden genomen, is het verstandig om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij uw beslissing. Zo zorgt u voor meer betrokkenheid bij anderen en zijn ze ook meer bereid om zich in te spannen om de doelen te bereiken.

 

Tip 8 – Geef de ruimte voor ontplooiing en creativiteit. Er lopen vast en zeker mensen in uw omgeving die leergierig zijn. Mensen willent niet altijd hetzelfde kunstje doen. Laat ze bijvoorbeeld zoeken naar projecten waar ze aan kunnen bijdragen. Een idee verzinnen en uitvoeren binnen de organisatie. Ook is bijscholing natuurlijk een optie. Tijdens loopbaanbegeleiding kunnen de ervaren begeleiders u hier alles over vertellen.

 

Tip 9 – Vier successen! Succes werkt aanstekelijk dus zorg ervoor dat alle successen, groot en klein, worden gevierd met iedereen. Vieren kan zijn dat er een feestje gegeven wordt, dat iedereen een keer eerder naar huis mag of dat er een klein financieel extraatje wordt uitgedeeld. Zo motiveert u om volgende keer weer een succes te behalen. Motivatie vinden wordt eenvoudiger door successen door te vieren.

 

successen-vieren-loopbaanbegeleiding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip 10 – Iedereen is anders. Benader daarom iedereen op geheel eigen wijze. De een wil juist alle ruimte krijgen voor initiatief, de ander heeft wat meer stimulans nodig. Het is van belang dat u andere medewerkers niet als nummertje ziet, maar juist de persoon erachter is zeer belangrijk. Pas uw communicatie hierop aan!

 

Mensen motiveren als een échte manager doet u zo! 5.00/5 (100.00%) 4 votes
Deel met uw netwerk