Deel met uw netwerk

45-plussers hebben enorm veel te bieden op de arbeidsmarkt.

> Het zijn dikwijls geen jobhoppers, 45-plussers zijn loyaal naar hun werkgever toe.

> Een oudere werknemer weet precies waar hij of zij voor staat. Kansen, mogelijkheden en risico’s worden dankzij de levenswijsheid beter ingeschat.

Maar hoe vindt u een nieuwe job? Waarmee maakt u een uitstekende indruk op uw potentiële werkgever?

 

Hulp en ondersteuning

Het inwinnen van professioneel advies kan geen kwaad. Gedurende de afgelopen jaren is er enorm veel veranderd op het gebied van solliciteren en netwerken. Een loopbaanbegeleider of een jobcoach kan u voorzien van adviezen waar u verder mee komt. Hij of zij voorziet u van advies voorafgaand aan belangrijke sollicitatiegesprekken, kijkt samen met u naar uw cv en wijst u op uw kwaliteiten. Op deze manier gaat u vol goede moed het gesprek in en bent u weer helemaal op de hoogte van alle ontwikkelingen!

 

45-plussers ontwikkelingen

 

Bijscholen of opleiden

U bent nooit te oud om te leren. Naast het feit dat u wat leert, laat u zien dat u nog steeds de drang tot zelfverbetering heeft. Het gaat om het bijschaven van uw kennis en het up-to-date raken van de ontwikkelingen die spelen in uw sector en dat kan op elke leeftijd.

 

Netwerken

Zorg dat u op de hoogte bent van vacatures en allerlei informatie die verschijnt op vacaturewebsites. Voeg mensen toe op LinkedIn en verdiep u in de sector waarin u een job ambieert. Durf vragen te stellen en ga eens naar een netwerkbijeenkomst bij u in de buurt. Wees niet terughoudend, maar ga er altijd vanuit dat u wat te bieden heeft! Loopbaanbegeleiding kan u hierbij helpen. Bent u geen liefhebber van netwerken, lees dan hier het artikel ‘Netwerktips voor mensen die niet van netwerken houden’.

 

netwerken-45-plussers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stel uw eisen enigszins bij

De tijden zijn onderhevig aan verandering. Waar u voorheen eenvoudig kans maakte op een vaste aanstelling, is dit vandaag de dag moeilijker. In het huidige klimaat van de arbeidsmarkt is de kans groot dat u een tijdelijk dienstverband krijgt. Accepteer dit. Natuurlijk kan u onderhandelen en misschien iets meer eruit halen, maar probeer niet door te gaan tot het punt dat dit vervelend wordt. Een tijdelijk contract is ook een mooie prestatie. Wanneer men eenmaal kennis maakt met uw vaardigheden, zal de kans groter zijn dat u later een vast contract krijgt.

Zo vinden 45-plussers een nieuwe job 5.00/5 (100.00%) 6 votes
Deel met uw netwerk