Deel met uw netwerk

Een sollicitatietraining wordt vaak gezien als een soort redmiddel voor iemand die al een tijdje op zoek is naar werk. Natuurlijk, iemand die al een tijd werkloos is heeft meer baat bij een sollicitatietraining dan een werkende, maar ook een werkende kan veel voordeel hebben bij een sollicitatiecursus. In dit artikel vindt u vijf redenen waarom u ook als werkende profijt zult hebben van een sollicitatiecursus. En zoals altijd is er ook één goede reden om juist geen sollicitatiecursus te volgen.

 

  • U kunt sneller inspringen op kansen of veranderingen

Er kan van alles gebeuren in het bedrijf waar u nu werkt. Er komt een nieuwe manager waarmee u niet door een deur kunt. Of wellicht haalt u voldoening uit het contact met klanten, maar komt u na een reorganisatie op de backoffice terecht waardoor u de hele dag alleen maar met de collega naast u aan het e-mailen bent. Goede redenen om misschien eens uw biezen te pakken.

Natuurlijk kunnen we het ook van de andere kant bekijken. Stel dat er een enorme kans op uw pad komt – een belangrijke stap op weg naar uw droombaan. Ook dan is het handig als u goed voorbereid bent, zodat u de kans zo goed mogelijk kunt verzilveren.

 

  • U formuleert uw droombaan

Als u andere mensen vraagt naar hun droombaan komen ze vaak niet verder dan wat algemeenheden. ‘Ik doe graag iets met mensen’ of ‘ik vind het leuk om problemen op te lossen en analytisch bezig te zijn’. Tijdens een sollicitatietraining is het formuleren van uw droombaan vaak een van de eerste stappen. Uw droombaan is het doel waar u op de lange termijn naar toe werkt. Als u dit helder heeft kunt u uzelf een belangrijke vraag stellen: kan ik in mijn huidige baan en bij mijn huidige werkgever doorgroeien naar mijn droombaan? Misschien komt u hier tot de conclusie dat u voorlopig wel goed zit, maar wellicht is de uitkomst dat u het beste zo snel mogelijk verder kunt kijken.

Waarschijnlijk vraagt u zich af, kan ik dit niet alleen? De ervaring leert dat er maar weinig mensen zijn die echt heel duidelijk kunnen omschrijven wat ze nu precies willen doen. Waar u al lang tevreden bent over uw antwoord, vraagt de sollicitatietrainer door. Net zolang tot het zo duidelijk is dat u er niet meer omheen kunt.

En als u zelf weet wat u precies zou willen doen, dan is het  ook makkelijker om dit aan anderen duidelijk maken. Des te specifieker u weet wat u wilt doen, des te beter kunnen andere mensen u helpen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

 

froombaan-door-sollicitatietraining

 

  • U leert zichzelf te presenteren

Het is heel moeilijk om een indruk te krijgen van hoe u overkomt op anderen. Wat zegt uw lichaamstaal en wat voor indruk laat u achter? Dit komt vooral omdat we elkaar geen eerlijke feedback geven. U herkent het zelf waarschijnlijk wel. Als een collega een hele saaie indruk maakt tijdens een presentatie zal niemand dat tegen hem zeggen, ook al viel de halve zaal in slaap.

Maar weet u wel hoe u zelf overkomt als u met iemand praat of als u presenteert? Tijdens een sollicitatietraining wordt hier veel aandacht aan besteed zodat u een betere indruk maakt op uw gesprekspartner. Een betere non-verbale communicatie betaalt zich gelijk uit. Niet alleen in uw huidige werk, maar ook als u bijvoorbeeld een auto koopt.

 

  • Laat uw droombaan u vinden

Als u al werk heeft wilt u liever niet teveel tijd besteden aan het vinden van een andere baan; u heeft het immers te druk met allerlei andere dingen. Daarom is het handiger om ervoor te zorgen dat uw droombaan u vindt. Een belangrijk onderdeel van de sollicitatietraining is dan ook om ervoor te zorgen dat uw LinkedIn-profiel gevonden wordt door recruiters. Een goede trainer weet hoe een recruiter of een HR-medewerker een LinkedIn-profiel vindt en leest. Door uw profiel beter te maken krijgt u sneller de aandacht van andere bedrijven. En dit alles kost u erg weinig tijd.

 

strategie-solliciteren

 

  • U krijgt toegang tot een groot netwerk

Het grootste deel van de mensen vindt een baan via het netwerk. Een sollicitatietrainer heeft vaak veel andere cursisten aan een andere baan geholpen via zijn of haar uitgebreide netwerk. LinkedIn is hierin een erg praktisch hulpmiddel. Via een ander LinkedIn-profiel dat over vele connecties beschikt wordt uw profiel zichtbaar bij veel mensen die buiten uw gebruikelijke professionele netwerk vallen. Dit betekent gek genoeg dat de kans groter is dat u in contact komt met iemand die u echt kan helpen. Daarnaast krijgt u zicht op vacatures en opdrachten die u anders niet zou zijn.

 

Één reden om geen sollicitatietraining te volgen 

Wellicht bent u heel tevreden over uw huidige werk en kunt u het blijven doen tot na uw pensioen. U heeft een vast contract en u verwacht niet dat uw baan ooit in gevaar komt doordat het bedrijf waar u werkt failliet gaat of doordat robots of computers uw werk zullen overnemen. Proficiat, u heeft de banen-jackpot gewonnen. Blijf dan ook vooral zitten waar u zit en geniet van uw werk.

De kans dat u uw werksituatie omschrijft als de banen-jackpot is heel klein. Aan de ene kant bent u ambitieus, aan de andere kant verandert de wereld heel snel. Dus kunt u maar beter goed voorbereid zijn om zoveel mogelijk te maken van de kansen die u geboden worden.

 

voetnoot5

Rate this post
Deel met uw netwerk