Deel met uw netwerk

Pasfoto Bij CV, Ja Of Nee?

Uw droomfunctie komt niet zomaar aanwaaien, u moet er iets voor doen. Dit begint allemaal bij de sollicitatie. De rekruteerders zullen de sollicitanten bekijken en zeggen welke sollicitanten ze weerhouden voor een gesprek.

Dit gesprek is ontzettend belangrijk, want het geeft u de kans uzelf toe te lichten. Maar niet elke sollicitant lijkt even geschikt. Bij het solliciteren, het leveren van uw CV en mogelijk een motivatiebrief, wilt u tussen de concurrentie opvallen.

De concurrenten zijn in dit geval de andere sollicitanten die solliciteren voor dezelfde vacature. Het is van belang op te vallen, heel simpel gezegd, omdat u de functie wilt vervullen en niet een ander. Er zal altijd iemand zijn die concurreert voor dezelfde gewenste functie. Om van uw droom werkelijkheid te maken is het tijd om aan de slag te gaan.

Maar wat moet u doen met uw pasfoto? Op uw cv plaatsen, ja of nee? 

De mening van de experts zijn verdeeld:

Cirkeldiagram pasfoto

 

De woorden van de experts, extra toelichting:

Raf Steenssens Pasfoto

“Een pasfoto op een cv is voor mij minder relevant. Ik denk niet dat ik hierdoor de cv bovenaan de cv stapel zou plaatsen, althans niet bewust. Onbewust kan het de rekruteerder wel beïnvloeden: een foto verpersoonlijkt immers de cv van een onbekende sollicitant en geeft het cv verhaal ook een gezicht.

Voor bepaalde functies waarbij een verzorgd voorkomen van belang is, zoals een functie als accountmanager, kan een pasfoto wel nuttig zijn.

Let echter op dat u dan een foto gebruikt met een voldoende professioneel karakter. Een foto tijdens de vakantie op het strand of een selfie voor de badkamerspiegel kan u het best achterwege laten.”

Raf Steenssens, Managing Partner, Twitter: @Azuro_HR.

 

Jos Van Vaerenbergh Pasfoto

 

 

“Pasfoto op CV is absoluut geen vereiste. Doe u dit als kandidaat wel, accentueert dit enkel de “opencommunicatie”. Als rekruteerder speelt dit absoluut geen rol bij de evaluatie van een CV. Inhoud en opbouw van CV primeert.”

Jos van Vaerenbergh, Managing Partner, Euventis

 

 

“Voor de eerste indruksvorming speelt een pasfoto op een cv een belangrijke rol. Op basis van de afbeelding, het uiterlijk, de gezichtskenmerken vormt de lezer meteen een beeld van de kandidaat. Dit beeld kan in de lijn liggen van de andere gegevens gegevens die u in uw cv vermeldt; evengoed kunnen deze twee soorten van informatie elkaar wat tegenspreken.

Voor u een foto van uzelf op uw cv plaatst, moet u er daarom erg zeker van zijn dat deze zal helpen om positieve indruk te geven. Besteed er dus veel zorg aan! Als rekruteringsverantwoordelijke zien we natuurlijk liefst wel een afbeelding, ook al beoordelen we deze niet altijd even objectief.”

Wouter van Beel, Senior Consultant, Twitter: @CermHR

 

Lori de Coster Pasfoto“Voordelen: men is gemakkelijker en sneller herkenbaar wanneer men het CV terug raadpleegt

Nadelen: bepaalde foto’s / achtergronden kunnen een negatieve impact/indruk geven en beïnvloeden (al dan niet bewust) de recruiter

Het levert op zich en in de meeste gevallen niet echt een toegevoegde waarde. Om veilig te spelen en enige invloed te vermijden, zou ik de foto gewoon weglaten.”

Lori de Coster, Business Consultant, Twitter: @MercuriUrval

 

Marc Veeecken Pasfoto

“Te weinig mensen zien hun CV als hun verkoopsdocument waarbij u uzelf zo attractief mogelijk voorstelt aan een potentiële werkgever.

Een foto van uzelf toevoegen aan uw CV is dus zeker nuttig, op voorwaarde dat hij uitstraalt wat u wil overbrengen: professionaliteit, vriendelijkheid, competentie. Een vakantiekiekje of uitbundige foto is dus uit den boze.”

Marc Vereecken, CEO, Twitter: @LexiusStaffing

 

“Een CV moet vooral overzichtelijk, to-the point en beknopt zijn. We moeten de nodige informatie (lees studies, werkgevers, inhoud van uitgeoefende functie, talenkennis, etc.)  zeer snel kunnen terugvinden. Op basis van die informatie wordt een kandidaat opgebeld of uitgenodigd voor een eerste gesprek. Een pasfoto op een CV is zelden een toegevoegde waarde. Men kan beter een goede professionele foto kiezen voor uw LinkedIn profiel, meer en meer werkgevers gaan dit, naast het traditionele CV, bekijken.”

Nicolas Alaerts, Business Consultant, Twitter: @MercuriUrval

 

 

Danny Nijns Pasfoto

“Persoonlijk vind ik dat het niet meer dan normaal is dat een foto wordt toegevoegd aan het CV. Omwille van allerlei wetgevingen is dit in bepaalde landen niet mogelijk en wordt ook in België terughoudend gereageerd op CV met foto.

  1.       Gender erkenning
  2.       Leeftijd

De foto moet uiteraard zakelijk zijn, en niet deze van uw vakantie in zwembroek aan de bar.”

Danny Nijns, Managing Partner, Twitter: BleckomC

 

 

“Een pasfoto op het CV of niet?” is eigenlijk een vraag naast de kwestie in deze tijd van social media waar zowat iedereen foto’s van zichzelf toont. Op zichzelf heeft een pasfoto op het CV weinig toegevoegde waarde anders dan het feit dat zoiets handig is om zonder tussenwegen te zien wie u gaat ontmoeten voor een gesprek. Pasfoto’s en enigerlei andere foto’s zijn op zichzelf geen criterium in een selectieprocedure en mogen dat ook niet zijn.”

Patrick Meirlaen, Twitter: @FutureAlliance

 

 

“De meningen hierover zijn verdeeld. Vroeger stuurde u enkel een foto mee als de vacature er expliciet om vroeg. Tegenwoordig is een cv met foto geen uitzondering meer.

Waarom zou je het wel doen? Omdat u de kans vergroot dat uw kandidatuur opvalt. Omdat cv’s vandaag sowieso veel visueler zijn – denk aan een strakke lay-out.

En de laatste reden: omdat de kans enorm groot is dat de recruiter toch op zoek gaat naar een foto van u. Door zelf uw foto te integreren in uw cv, houd u net iets meer controle. Dan bepaalt u welke foto uw toekomstige werkgever eerst te zien krijgt.”

Stijn Vandevoordt, Redacteur, Twitter: @BouwJobs_be

 

 

Stefaan De Clercq Pasfoto

“Pasfoto op cv of niet ? In tijden van beeldcultuur is deze vraag stellen ze ook beantwoorden. “Pictures paint a thousand words”, zeggen ze in Engeland. Dus het onomwonden antwoord luidt  “ja!”.

En dus is alles wat uw cv grafisch kan upgraden meegenomen. Zorg dus voor een goede lay-out, overzichtelijk en logisch maar ook grafisch mooi.

En zet ook de logo’s van uw werkgevers of school, in plaats van alleen de naam. Dat leest veel makkelijker.

De technologie maakt het allemaal makkelijk : logo’s plukt u via Google Afbeeldingen van het net. Office Word bezorgt u tientallen template’s voor een cv. En waarom niet doen zoals tegenwoordig steeds frequenter gebeurt: een filmpje als bijlage aan je cv.”

Stefaan De Clercq, Partner, Add Value

 

 

“Op de vraag of een pasfoto wel of niet gewenst is kan ik het volgende zeggen:

Mijn persoonlijke mening is dat bij een vacature voor een representatieve / publieke functie een pasfoto gewenst is. Niet perse om uiterlijk te beoordelen maar om een deel van de uitstraling van de kandidaat alvast te kunnen beoordelen.

Voor bijvoorbeeld technische of nautische vacatures, waar wij veel mee te maken hebben, is dit minder van toepassing omdat hier vooral gekeken wordt naar vakkennis / ervaring.

Hoe een kandidaat over komt op mensen is minder van belang. Toch denk ik dat een aansprekende blik wel van toegevoegde waarde kan zijn.”

Thomas van Plateringen, Sales Manager, Twitter: @Navingo

 

 

Trees Claes Pasfoto

“Wat betreft een pasfoto op het CV is het mijn persoonlijke mening dat dit een meerwaarde kan leveren onder voorwaarde dat het een neutrale foto is die past in een professionele context. De keuze hiervoor ligt steeds bij de kandidaat.

Wanneer de foto een geknipte/bewerkte versie is uit een vrije tijd context levert dit geen meerwaarde op omwille van gebrek aan effort en professionalisme. Het is belangrijk dat de foto op het CV iets zegt over de persoon en zijn/haar motivatie om serieus in overweging genomen te worden voor de openstaande positie.”

Trees Claes, HR Business Partner, Twitter: @USGProfBE

 

“Ja, wij zijn zeker een voorstander van het plaatsen van een foto op uw cv. Natuurlijk draait het bij een cv op de eerste plaats om wat u hebt gepresteerd en niet om hoe u eruit ziet. Echter is het voor een potentiële werkgever ook belangrijk om via een cv erachter te komen wat voor persoon u bent en daar helpt een pasfoto goed bij. Als er geen foto bij staat bestaat er een grote kans dat de potentiële werkgever zelf op zoek gaat naar een foto. En met de komst van social media zijn deze foto’s snel gevonden. De vraag is of u wilt dat zij deze foto’s zien? Dit kan worden voorkomen door zelf al een foto te plaatsen op uw cv. Uiteraard betekent dit niet dat zij u niet zullen op zoeken via social media. Dus wees hier bewust van.

Op de vraag een pasfoto op uw cv antwoorden wij dus volmondig ja. Een pasfoto op het cv zorgt er namelijk ook voor dat u beter wordt onthouden. Hier zit direct ook de valkuil, een slechte foto wordt ook niet snel vergeten. Zorg daarom voor een goede en professionele pasfoto, zodat u een goede eerste indruk maakt.”

Michelle Tijsterman, Marketing Coördinator, Twitter: @Navingo

 

 

“Ja, een foto op je cv mits deze recent en professioneel is. Denk er wel aan dat deze foto mede je eerste indruk zal bepalen. Bij het gebruik van een foto raad ik ook aan om dezelfde foto te gebruiken voor al je professionele doeleinden zoals bv. LinkedIn.

Als startende HR Business Partner helpt een foto op een cv mij nadien enorm om me de persoon opnieuw voor de geest te halen en hierbij uiteraard ook de indruk die hij of zij heeft nagelaten.”

Sarah Suy, HR Business Partner Engineering, Twiter: @USGProfBE

Cv pasfoto

Een goede pasfoto in enkele stappen

De CV is een prachtige manier om te vertellen over uw ervaringen en interesses. Maar dat is niet zo uitzonderlijk, iedereen om u heen doet hetzelfde. Een pasfoto bij CV, dit is iets origineels. Maar is een pasfoto bij het CV altijd wel een goede keuze?

U moet zich natuurlijk prettig kunnen voelen bij het plaatsen van een pasfoto bij het CV. Bij het plaatsen van een pasfoto CV kan er meer fout gaan dan u heeft kunnen verzinnen. Probeer volgende valkuilen te vermijden:

De basis van een pasfoto

Een pasfoto bij het CV plaatsen is een goed begin om u op een betere en originele manier te presenteren. Wanneer u een foto bij het CV plaatst hoeft het niet zo strak te zijn als wanneer de foto gebruikt zou worden voor een identiteitsbewijs. Toch wil u één van deze volgende standaard fouten het liefst voorkomen.

Vermijd een wilde achtergrond

Het lijkt zo onschuldig, maar een slechte achtergrond kan een verkeerd effect opleveren. Vermijd een wilde achtergrond. Deze kan de aandacht van uzelf weghalen. Houd daarom de achtergrond rustig. Daarnaast kan een donkere achtergrond de pasfoto op een negatieve manier beïnvloeden. Het kan gebeuren dat hierdoor de foto onherkenbaar wordt.

Pasfoto op CV

Maak de foto natuurlijk

Voor een natuurlijke foto, maakt u gebruik van daglicht. Zet alle lampen in de omgeving en de flits van de camera uit. Vermijd daarbij ook het gebruik van filters en tinten zoals een zwart-wit instelling. De beste foto’s zijn in kleur. Als u de achtergrond hebt uitgekozen, plaats dan de camera op ongeveer twee meter afstand en op ooghoogte.

De gevaren van kleding

Het is al vaak genoeg voorgekomen dat er witte kleding werd gedragen bij het fotograferen voor een witte muur. Bij het kiezen van kleding, zorg ervoor dat het niet kan overvloeien in de achtergrond. Zorg er ook altijd voor dat het gezicht altijd goed zichtbaar is. Gooi daarom het haar naar achteren, vermijd zonnebrillen en andere hoofdbedekking. U wilt op een natuurlijke manier overkomen en natuurlijk uzelf altijd onderscheiden van de rest. Een glimlach mag, om het natuurlijker te maken en hierdoor komt u sympathieker mee over. Nogmaals, de pasfoto hoeft niet aan dezelfde eisen als de pasfoto van een identiteitsbewijs te voldoen. Ook de achtergrond hoeft niet altijd tegen een witte muur.

Pasfoto bij CV

Pasfoto op het internet

Een werkgever kan altijd het internet afspeuren naar een mogelijke foto. Houd er rekening mee dat dat niet alleen op zakelijke websites zal zijn zoals LinkedIn waar u altijd de perfecte pasfoto heeft klaar staan. Het kan  heel gemakkelijk via andere kanalen gevonden worden en dan hebben we het niet enkel over Instagram. Zorg er daarom voor dat er geen al te gekke of vreemde foto’s van uzelf te vinden zijn op het internet.

De foto en uw werk

Er bestaan veel verschillende beroepen en met het ene beroep heeft u meer contact met het publiek dan het andere. Een beroep als receptionist(e) zal meer waarde hechten aan een leuke en sympathieke uitstraling, terwijl dat voor een beroep achter de computer niet zo het geval is. Voor het beroep van receptionist(e) dienst u representatief te zijn. Dit kunt u juist met een foto laten zien.

CV en pasfoto

Representatief uitzien op de foto

Wanneer u wilt solliciteren voor een job als receptionist(e), plaats er dan een pasfoto bij. Laat zien hoe sympathiek u bent. Begin met het dragen van de juiste kleding en houd het professioneel. Laat het experimenteren met kleding achterwegen op de pasfoto. Dat kunt u beter doen op een gelegenheid met vrienden.

Slot

Een CV zou op zichzelf al een opvallende constructie moeten bevatten. Een pasfoto kan het CV hierbij ondersteunen. Maar uiteindelijk is een pasfoto cv in de meeste gevallen niet verplicht. Toch kan hier wel expliciet om gevraagd worden.

Vooral bij functies waarbij u veel in contact bent met klanten kan een pasfoto van groot belang zijn. Dan wilt u graag laten zien hoe sympathiek u bent. Een pasfoto bij uw CV is uiteindelijk altijd een verstandige keuze, zolang u de standaard fouten weet te voorkomen.

Kent u iemand, zoals een familielid of kennis, die in het avontuur van Jobsearching is beland? Door dit te delen kunt u de persoon helpen beter op te vallen tussen de concurrenten.

14 Experts: Pasfoto Bij CV, Ja Of Nee? 5.00/5 (100.00%) 5 votes
Deel met uw netwerk