Deel met uw netwerk

De Top 8 Vragen Die U Stelt Tijdens Een Sollicitatiegesprek

 

Een sollicitatiegesprek kent vaak een vaste structuur. U maakt kennis met uw gesprekspartner en dan begint het eigenlijke gesprek. U krijgt eerst meer informatie over het bedrijf en de vacature. Vervolgens worden er vragen aan u gesteld en geeft u daar rustig antwoord op. U kan op voorhand oefenen met een vriend of familielid, maar heeft u ook nagedacht over de vragen die u kan stellen?

 

Wanneer u die kans krijgt is het belangrijk om vragen te stellen. Maar welke vragen kan u stellen om een goede indruk te maken:

 

  1. Waarom is volgens u dit bedrijf een interessante en leuke werkplek voor een werknemer?

Dit is een hele slimme vraag omdat er 2 vragen in verwerkt zijn. Het is een hele subjectieve vraag waarbij u een beeld krijgt van wat uw gesprekspartner zijn of haar gedachten zijn over de job. Deze 2 vragen zijn verborgen in bovenstaande vraag:

– Wat vind u het leukste aan uw werk?

– Wat is de grootste drijfveer om voor deze organisatie of instelling te werken?

 

  1. Wat zijn de voornaamste doelen in de komende 6 maanden?

Met deze vraag informeert u indirect naar wat er van u verwacht wordt in de functie die beschikbaar is? Dit noemen ze met een moeilijk woord ‘verwachtingsmanagement’. U bent in staat ook gelijk in te spelen op het antwoord, door aan te geven wat u kan doen om dit doel te bereiken.  

 

Loopbaan begeleiding doelen

Loopbaan begeleiding doelen

 

  1. Hoe ziet de ideale kandidaat eruit voor de functie waarvoor ik solliciteer?

Er zitten ongetwijfeld eigenschappen tussen waar u niet over beschikt, maar die wel te trainen zijn. Dankzij deze vraag heeft u de mogelijkheid om een vervolgvraag te stellen, namelijk: “Waarom is dit belangrijk in de organisatie? En in hoeverre voldoe ik aan deze eisen?”

 

  1. Is er een karaktereigenschap die binnen dit bedrijf enorm gewaardeerd wordt?

Deze vraag is de perfecte vraag om uzelf te verkopen. Uw gesprekspartner zal een eigenschap noemen als ‘een proactieve instelling’. Het is aan u om hierop in te spelen en aan te geven in welke mate u hierover beschikt. Praat in dit geval niet over uw zwakke punten, maar probeer uw sterke punten te benadrukken. Geef aan waarom dit van waarde is voor het bedrijf.

 

  1. Zijn er nog mogelijkheden binnen dit bedrijf om mij te ontwikkelen?

Voel aan in een gesprek of u deze vraag kan stellen. In 99% van de gevallen vindt het bedrijf het een goed teken wanneer u hiernaar informeert. Verschillende organisaties staan positief tegenover werknemers die zich altijd willen ontwikkelen en openstaan voor cursussen, bijscholing,… .

 

Jobcoaching ontwikkelen

Jobcoaching ontwikkelen

 

 

  1. Wat hebben mijn voorgangers gedaan om deze job optimaal uit te voeren?

Wanneer u weet welke criteria uw gesprekspartner hanteert voor het uitvoeren van de job, weet u ook of u aan de eisen kan voldoen. Het is belangrijk om na het gesprek na te denken of u de juiste persoon bent voor de job en op welke manier u zich kan verbeteren tegenover uw voorganger.

 

  1. Met welke uitdagingen zal ik geconfronteerd worden in deze functie?  

U krijgt zo een beter beeld van wat de eventuele moeilijkheden zijn tijdens het uitvoeren van de job. Een mogelijk antwoord is: “De grootste uitdaging is dat er goed gekeken dient te worden naar het budget en hoe het verdeeld wordt.” U weet dan in ieder geval dat u goed moet bekijken hoe u dit aanpakt en of u de juiste persoon bent om hiermee om te gaan.

 

Loopbaan coach ga scoren

Loopbaan coach ga scoren

 

 

  1. Zijn er twijfels die u heeft betreffende mij als persoon?

Met deze vraag laat u zien dat u geen moeite heeft om u kwetsbaar op te stellen. Tevens laat het zien dat u openstaat voor training en begeleiding. Veel recruiters zien dit als een aantrekkelijke eigenschap.

 

Heeft u een bijzondere ervaring met een sollicitatiegesprek? Of beschikt u over een gouden tip die de gespreksvaardigheden van andere mensen kan verbeteren? Loopbaanbegeleiding helpt u altijd verder.

 

Deel dit dan met ons door uw reactie in het onderstaande formulier te plaatsen.   

De Top 8 Vragen Die U Stelt Tijdens Een Sollicitatiegesprek 5.00/5 (100.00%) 7 votes
Deel met uw netwerk