Deel met uw netwerk

De 5 grootste sollicitatie blunders

 

Een sollicitatie is natuurlijk spannend. De tijd is aangebroken om optimaal te presteren en een aangenaam gesprek te voeren met uw gesprekspartner. Een foutloze sollicitatie is onmogelijk, maar sommige blunders kan u voorkomen. Hieronder heeft u er 7 op een rijtje. Probeer ten alle tijden deze blunders te voorkomen.

 

Een sollicitatie verwarren met een ondervraging

Sommige kandidaten verwachten ondervraagd te worden. Er is sprake van een ondervraging als één persoon de vragen stelt en de ander alleen maar antwoorden geeft. Een sollicitatiegesprek hoort een zakengesprek te zijn waarbij beide partijen antwoorden geven en vragen stellen. Het is een dialoog tussen u en uw gesprekspartner.

 

 

Iets negatiefs omtoveren in iets positiefs

Er wordt tijdens een sollicitatiegesprek regelmatig gevraagd naar de zwakke punten van sollicitanten. U moet in zo’n geval aangeven waar u zelf mogelijkheid tot verbetering ziet. Cliché antwoorden zoals; ‘ik ben een perfectionist’ zijn dan ook niet de antwoorden waar werkgevers naar op zoek zijn. Perfectionisme is namelijk deels ook een positieve eigenschap omdat u dan oog zou hebben voor detail. Uw gesprekspartner wil eigenlijk niet horen waar u slecht in bent, maar is benieuwd naar hoe u een vraag als deze aanpakt en hoe kritisch u bent over uw eigen functioneren.

 

 

Het bedrijf en niet uzelf onderzoeken

Als kandidaat moet u uiteraard op voorhand meer informatie bekomen over het bedrijf waar u solliciteert. De meeste mensen die op zoek gaan naar een job vergeten dat ze zichzelf ook moeten onderzoeken. Kijk naar uzelf en zoek uit waar u goed in bent. Zet uw prestaties op een rijtje en heb antwoorden klaar liggen over uw ervaringen bij andere bedrijven. Bereid u ook voor op vragen naar uw achtergrond. Een goede voorbereiding kan wat tijd in beslag nemen maar u plukt er later zeker de vruchten van.

 

Loopbaan coach solliciteren

Loopbaan coach solliciteren

 

Uw telefoon aan laten staan

Misschien denkt u: dat overkomt mij niet. De waarheid is echter dat het met enige regelmaat gebeurt. Zet uw telefoon uit voordat u het bedrijf binnenloopt. Het is erg slordig als uw telefoon afgaat tijdens uw sollicitatiegesprek.

 

Wachten op een telefoontje

Het kan positief overkomen om na uw sollicitatiegesprek nog iets van u te laten horen. Wees hierin proactief. Probeer een aantal dagen na uw sollicitatiegesprek het bedrijf op te bellen met nog een extra vraag over het bedrijf of met extra informatie over uzelf. Probeer diegene aan de telefoon te krijgen die verantwoordelijk is voor de aanwervingen. Die extra informatie over uzelf kan van alles betreffen. Het doel van dit telefoontje is om ervoor te zorgen dat u onthouden wordt.

 

Ongepaste kleding dragen

Wanneer u op gesprek gaat bij een potentiële werkgever is het belangrijk dat u een eerste goede indruk maakt. Alvorens kennis te maken is de kledij het eerste wat een werkgever ziet. Probeer een professionele en verzorgde indruk na te laten. Vermijd een slordige en vuile outfit.

 

Jobcoaching sollicitatiegesprek

Jobcoaching sollicitatiegesprek

 

 

Te veel informatie delen

U wil tijdens uw sollicitatiegesprek zoveel mogelijk informatie geven over uzelf zodat uw potentiële werkgever te weten komt wie u bent en wat uw kwaliteiten zijn. Wijd niet teveel uit over uw privéleven. Een kort gesprek over uw kinderen, uw huisdieren of uw hobby’s kan altijd, maar uitgebreid babbelen over uw echtscheiding hoeft u met uw gesprekspartner niet te doen.

 

 

Heeft u wel eens een grote blunder gemaakt? En wat waren daar de gevolgen zijn? Wij zijn benieuwd naar uw verhaal. De loopbaanbegeleiders van Ucare zijn nieuwsgierig naar praktijkverhalen.

 

Deel dit met ons door uw reactie in het onderstaande formulier te plaatsen.

 

De 5 grootste sollicitatie blunders 5.00/5 (100.00%) 5 votes
Deel met uw netwerk