Deel met uw netwerk

5 Dingen die de beste managers wel en niet doen

 

Iedere manager is verschillend. Ze kunnen aanwezig zijn of zich meer op de achtergrond bewegen, ze zijn introvert of juist extravert. Hun manier van managen kan net zo uniek zijn als een persoon op zich. Toch zijn er een aantal dingen die de beste managers onderscheidt van de minder goede managers.

 

Zo herkent u een succesvolle manager. Topmanagers….

 

Houden het algemene doel voor ogen

 

Ze denken constant na met hun gezonde verstand. De missie en visie zijn heilig en ze handelen daar ook naar met de groep, de afdeling of het team.

 

Zijn consequent in hun gedrag

 

Werknemers vinden het fijn als ze een manager hebben die voorspelbaar is. Het is fijner om te werken voor een manager die altijd streng is, dan een manager die soms streng is en de andere keer weer heel vriendelijk.

 

Vinden uw tijd waardevol

 

Een goede manager beschouwt zijn eigen tijd net zo waardevol als die van een ander. De beste managers verdienen hun respect door net zo stipt te zijn bij hun werknemers als bij hun eigen baas.

 

jobcoach tijd waardevol

jobcoach tijd waardevol

 

Zijn niet bang hun eigen management in twijfel te trekken

 

Als de manager ernaast zat of een verkeerde beslissing heeft genomen, geeft hij dit eerlijk toe en hij is kritisch naar zichzelf. Daarnaast is hij ook niet bang voor kritiek en durft daarom mensen aan te nemen die een hele andere mening hebben dan hij.

 

Winnen het vertrouwen van de persoon waar zij leiding aan geven

 

De beste managers zijn geloofwaardig en houden zich altijd aan hun beloftes. Ze zijn te vertrouwen en oprecht.

Dan nu  5 dingen die de beste managers nooit zouden doen. Topmanagers….

 

Misbruiken nooit hun macht

 

Zelfs een beetje macht kan een persoon verleiden en als er dan ook nog veel mensen zijn die indruk op u willen maken, dan is het verleidelijk om gebruik van ze te maken. Met macht komt verantwoordelijkheid. Een goede manager realiseert zich dat macht een privilege is.

 

Hebben nooit een favoriet

 

De meeste managers zullen toegeven dat het in de menselijke aard zit om een voorkeur te hebben qua persoon. Sommige mensen zijn nu eenmaal makkelijker om mee te werken en hebben meer charisma, dan een ander die wel even getalenteerd is. Toch laat een goede manager zich niet verleiden, want dit zou mogelijk het team en het respect van zijn team naar hem kunnen schaden. Het is altijd tweerichtingsverkeer, en nooit eenrichtingsverkeer. 

 

Jobbegeleiding dialoog

Jobbegeleiding dialoog

 

Laten zich niet leiden door emotie

 

De besluiten van een manager zijn altijd wel overwogen en rationeel over nagedacht. De dagelijkse frustraties op het werk kunnen leiden tot impulsieve beslissingen. Ze kunnen zelfs leiden tot onnodige boze reacties op werknemers die niet optimaal zijn voor de organisatie.

 

Gaan een conflict uit de weg

 

Management betekent vaak dat een conflict of probleemsituatie verholpen moet worden. Daarom is management geen plek voor mensen die een conflict graag vermijden. Het effectief en diplomatiek oplossen van allerlei soorten confrontaties is een belangrijk deel van het werk.

 

Voelen zich nooit bedreigd door werknemers

 

De beste managers zijn zeker van zichzelf en willen een team van getalenteerde mensen om zich heen hebben. Het management gaat om het behalen van doelen via een hecht team. Hoe beter de mensen in uw team zijn, des te hoger de kwaliteit van het werk.

 

Er is geen handleiding voor effectief beheer, omdat het om het managen van mensen gaat. Ieder mens is anders en moet daarom anders behandeld worden. Gelukkig zijn er talloze manieren om te bereiken wat er bereikt moet worden. Een loopbaancoach kan u ook erbij helpen!

 

Er zijn meer wegen die u kunt inslaan om te komen waar u moet komen maar sommige wegen zijn soepeler en directer dan anderen.

 

Heeft u een bijzondere ervaring met een manager? Of weet u juist wat een absolute topmanager niet doet? Deel dit dan met ons door uw reactie in het onderstaande formulier te plaatsen.

 

5 Dingen die de beste managers wel en niet doen 5.00/5 (100.00%) 5 votes
Deel met uw netwerk