Deel met uw netwerk

De 10 taalfouten waardoor uw cv direct de prullenbak in gaat!

 

Bijna iedereen maakt wel eens een klein taalfoutje, dat is menselijk. Maar een fout maken op cv kan wel eens het einde van uw sollicitatieprocedure betekenen. Op het moment dat degene die het leest, afknapt op uw taalgebruik is dat in 99% procent van de gevallen het teken dat uw cv in de prullenbak wordt gegooid. Dat is natuurlijk doodzonde! U wilt de ideale job en wij helpen u hierbij.

 

De taalfouten die met enige regelmaat voorkomen hebben wij voor u op een rij gezet. Onder de meer de volgende vragen worden beantwoord:

 

> Schrijf ik dit met een -d of juist -dt?

> Is het als of dan?

> Waar zet ik een komma neer?

> Moet er een streepje tussen deze twee woorden?

 

Samen met u maken we de perfecte cv, en dat begint bij een taalkundig uitstekend cv. Eerst krijgt u een beeld van veelgemaakte fouten op een cv. Daarna krijgt u een uitleg van de precieze regels. 

 

Taalfouten cv loopbaanbegeleiding

Taalfouten cv loopbaanbegeleiding

 

Waarom is dit zo? En wat zijn de juiste regels? Hier de antwoorden…

 

De verwijsfouten

Het gaat dikwijls fout bij aanwijzende voornaamwoorden als deze, die, dit en dat. Dit gebeurt op grote schaal. We leggen het daarom even overzichtelijk voor u uit:

Die en deze verwijzen naar de-woorden (mannelijke en vrouwelijke woorden)

Dat en dit verwijzen naar het-woorden (onzijdige woorden).

 

Foutief voorbeeld

> Het meisje die ik daar sprak vertelde mij dat…

Goed voorbeeld

> Het meisje dat ik daar sprak vertelde mij dat…

 

Omdat het woord meisje een het-woord is, noemen we het een onzijdig woord. Hierdoor heeft u de keuze uit dat en dit.

 

U en uw – jou en jouw

Het lijkt een minimaal verschil te zijn, maar het is voor veel lezers van cv’s, sollicitatiebrieven, motivatiebrieven… een reden om uw brief aan de kant te schuiven. Het zit zo:

Jou en u zijn persoonlijke voornaamwoorden. In dezelfde categorie vindt u woorden als ik, zij, hem, wij, mij,

Jouw en uw zijn bezittelijke voornaamwoorden. In dezelfde categorie vindt u woorden als zijn, haar, jullie,… Deze woorden drukken een bezit uit en worden gevolgd door een zelfstandig naamwoord.

 

Foutief voorbeeld

> Op u website zag ik staan dat…

Goed voorbeeld

> Op uw website zag ik staan dat…

 

‘Uw’ heeft in deze zin betrekking op het woord bestelling en betekent ‘van u’.

 

De D’s, T’s en DT’s

Voor velen is dit het meest lastige aspect van de taal. Iedereen denkt wel eens: “Schrijf ik dit nu met een d of een t? Of misschien toch een dt?” Enkele handige tips voor u:

> Ik-vorm is altijd zonder het toevoegen van een t. Gebruik altijd de stam van het werkwoord, dus: ik loop, ik werk, ik solliciteer,…

> Hij-zij-u-vorm wordt in de tegenwoordige tijd meestal gevolgd door een t. U krijgt dan werkwoorden als: hij loopt, zij werkt, u solliciteert,…

Let wel op: hij wil, zij kan,

>  Voltooid deelwoord

Om te weten of het voltooid deelwoord eindigt op een t of een d, dient u enkel de verlengingsregel toe te passen.

Voorbeeld 1: gespeelt of gespeeld?  Ik speelde  DUS: Ik heb gespeeld.

Voorbeeld 2: gewerkt of gewerkd?  Ik werkte  DUS: Ik heb gewerkt.

 

Foutief voorbeeld

> U raad nooit wat er gisteren is gebeurt…

Goed voorbeeld

> U raadt nooit wat er gisteren is gebeurd

 

U raadt is met een t op het eind. Let maar op: ik loop – hij loopt / ik raad – hij raadt. Ook is gebeurd in dit geval met een d op het eind, omdat het verleden tijd is. Het, wat dat ook moge zijn, heeft gisteren namelijk al plaatsgevonden.

 

Hoofdletters

In formele communicatie is het gebruik van hoofdletters essentieel. In sms-berichten en mailberichten naar vrienden, familie, collega’s… komt het wel eens voor dat er een hoofdletter ontbreekt. Zij zullen dat u niet kwalijk nemen. Een recruiter of een werkgever is daar wat strenger in.

 

Foutief voorbeeld

> Ik heb uw emailadres gekregen van Femke jansen uit antwerpen

Goed voorbeeld

> Ik heb uw emailadres gekregen van Femke Jansen uit Antwerpen.

 

Ontdek hier waar u een hoofdletter gebruikt.

 

Komma’s

Het gebruik van komma’s zorgt ervoor dat uw tekst goed leesbaar is. Het brengt overzicht en zorgt voor een tekst die erg aangenaam is om te lezen. Het is wel van belang dat u komma’s gebruikt op de juiste manier. Let op in de volgende situaties:

 

> Gebruik een komma na de aanhef: Geachte mevrouw Hoeven,

> Voor en na een bijstelling. Een bijstelling wordt ook wel een verklarende toevoeging genoemd.

Voorbeeld: Ik heb uw emailadres ontvangen van de heer Jansen, uw oud-collega gedurende uw periode bij Unilever.

> Voor en na een uitbreidende bijzin. Een uitbreidende bijzin is een zin die de lezer wat meer informatie geeft over het eerste zinsdeel.

Voorbeeld: Ik ben voor u een werknemer die, mocht het eventjes niet uitkomen voor u, te allen tijde zal overwerken. Het werk gaat altijd voor.

> Tussen 2 werkwoordvormen.

Voorbeeld: Zoals ik eerder in mijn brief vermeldde, ben ik direct beschikbaar.    

 

Foutief voorbeeld

> Nadat ik na een korte rustperiode weer tot mezelf was gekomen kon ik weer verdergaan met waar ik gebleven was.

Goed voorbeeld

> Nadat ik na een korte rustperiode weer tot mezelf was gekomen, kon ik weer verdergaan met waar ik gebleven was.

 

Als of Dan?

Een veelgemaakte fout op allerlei verschillende niveaus. Het is heel eenvoudig:

Het woord ‘dan’ gebruikt u als het gaat om een woord dat vergrotend of verkleinend is, of na ander, andere, anders,…. Dit zijn woorden als: kleiner dan, groter dan, anders dan, meer dan,….

Het woord ‘als’ gebruikt u als het gaat om een vergelijking, of als het even zo groot is. U kunt dus denken aan: even groot als, net zo lang als, net zo sterk als,…

 

Foutief voorbeeld

> Ondanks het feit dat ik hier minder lang werkzaam ben als Henk, wil ik toch graag solliciteren naar de openstaande vacature van ‘Hoofd Verkoop’. Mijn waarde voor het bedrijf is mijns inziens even groot dan die van Henk.

Goed voorbeeld

> Ondanks het feit dat ik hier minder lang werkzaam ben dan Henk, wil ik toch graag solliciteren naar de openstaande vacature van ‘Hoofd Verkoop’. Mijn waarde voor het bedrijf is mijns inziens even groot als die van Henk.

 

CV, C.v., cv of C.V?

Het klinkt in eerste instantie als iets onbenulligs, maar voor veel bedrijven is het een afknapper als de woorden Curriculum Vitae niet correct worden afgekort. Voor eens en altijd kunnen wij u zeggen u het afkort als cv. Geen punten tussen de letters en geen hoofdletters.

 

Foutief voorbeeld

> Ik stuur u mijn CV…

Goed voorbeeld

> Ik stuur u mijn cv…

 

E-mail, email, Email?

De elektronische post wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Iedereen verstuurt wel bijna dagelijks een e-mail of ontvangt een mailbericht. Ook sollicitatieprocedures gaan steeds vaker per mail. Let er daarom op dat u het juiste woord voor de elektronische post gebruikt. De juiste spelling is e-mail.

 

Foutief voorbeeld

> Mijn emailadres is…

Goed voorbeeld

> Mijn e-mailadres is…

 

Gelijk of zoals

‘Zoals’ is een voegwoord dat een vergelijking uitdrukt. Het woord ‘gelijk’ mag u in deze context niet gebruiken.

 

Foutief voorbeeld

> Ik voer taken uit gelijk mijn manager het mij heeft opgedragen..

Goed voorbeeld

> Ik voer taken uit zoals mijn manager het mij heeft opgedragen.

 

Streepje tussen deze twee woorden?

Het is altijd lastig om te bepalen of er nu een streepje tussen een bepaald woord moet of niet. Is het semi-overheid, of semioverheid? Is het oud-journalist, of juist oudjournalist? Hier zijn 8 vaste regels voor. U plaatst een streepje tussen:

 

  1. Gelijkwaardige delen: journalist-schrijver, woon-werkverkeer, Knokke-Heist,…
  2. Voor- of nabepaling: niet-roker, anti-alcohol, sociaal-democraat,…
  3. Drieledige samenstelling met een hoofdletter: Eerste-Kamerzitting, Rode-Kruispost,…
  4. Klinkerbotsing bij woorden die ook afzonderlijk kunnen bestaan: dia-avond, auto-ongeluk,…
  5. Samengestelde aardrijkskundige namen: Oost-Vlaanderen, Zuid-Frankrijk,….
  6. Samenstelling met cijfers, afkortingen, letteraanduidingen en symbolen: IQ-test, 44-jarige, tv-kijken,…
  7. Met Griekse en Latijnse voorvoegsels: Quasi-interessant, pseudo-liefhebber, semi-overheid,…
  8. Als het woord onoverzichtelijk is: doe-het-zelfzaak, glas-in-loodraam,….

 

 

Het is moeilijk om een correcte brief te schrijven maar zeker niet onmogelijk. Realiseer u dat u onder het vergrootglas van een werkgever of recruiter ligt. Wij helpen u graag aan de ideale sollicitatiebrief of cv. Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met een loopbaanbegeleider. Hij of zij zal samen met u een perfecte brief opstellen.

 

Heeft u een ervaring met een taalfout in uw sollicitatiebrief of cv? Deel dit dan met ons door uw reactie in het onderstaande formulier te plaatsen.

 

De 10 taalfouten waardoor uw cv direct de prullenbak in gaat! 4.94/5 (98.89%) 18 votes
Deel met uw netwerk