Deel met uw netwerk

Na lange tijd weer aan het werk? Re-integreren doet u zo.

 

Bent u een lange tijd afwezig geweest en is het tijd voor u om te re-integreren in het arbeidsproces? De coaches van Ucare helpen u weer op weg. Begint u weer bij uw werkgever of juist in een nieuwe werkomgeving met nieuwe collega’s, nieuwe leidinggevenden,… Een coach van Ucare begeleidt u bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van uw loopbaan. Hij of zij geeft u zekerheid wanneer u terugkeert op de werkvloer, ondersteunt u tijdens uw zoektocht naar uw passie en begeleidt u richting uw ideale job.  

 

Op het moment dat u terugkeert op de werkvloer na een lange afwezigheid – om welke reden dan ook – denk dan hieraan:

 

Wanneer begint u weer?

Een belangrijke vraag om goed over na te denken. Het is moeilijk in te schatten wanneer u het best het werk hervat. Probeer dit goed aan te voelen en overleg met mensen om u heen. In het begin kan er natuurlijk altijd wat druk bij komen kijken, maar dit is ‘gezonde’ spanning. Het is spannend, maar onthoud dat u zich altijd goed en gelukkig moet voelen.
Denk aan begeleiding

Tijdens re-integratie is het van belang dat u iemand in uw omgeving heeft op wie u terug kan vallen. Dit kan iedereen zijn. Een collega, uw leidinggevenden, een familielid,…. Ook een loopbaanbegeleider kan u verder helpen gedurende uw traject. Kies iemand die u vertrouwt en die u voorziet van nuttige adviezen. Een re-integratiecoach helpt u verder.

 

re integratie coach

re integratie coach

 

Hoe begint u weer?

Begint u weer met werken zoals u dat voorheen deed of schakelt u een versnelling terug? Begint u direct weer fulltime of gaat u in eerste instantie parttime aan de slag? Denk hier zelf actief in mee. Het is immers uw nieuwe en frisse begin. Overleg de mate van belasting altijd met uw werkgever.

 

De afgesproken werkzaamheden

Op het moment dat u heeft afgesproken wat uw werkzaamheden zijn, houd u zich hier dan ook aan. Laat u niet verleiden om onnodig extra werk te verzetten of overuren te maken. ‘Nee’ kunnen zeggen is van belang. Leg duidelijk vast wat uw werkzaamheden zijn en richt je in alle rust op uw takenpakket.

 

Eén ding tegelijk

Dit klinkt als iets heel eenvoudig, maar zo makkelijk is het vaak niet. Zeker niet voor mensen die re-integreren in het arbeidsproces. Begin met uw eerste taak, en maak dit eerst af voordat u doorgaat met de volgende taak. Multitasken is vaak erg vermoeiend en verwarrend. Werk een takenlijstje af en pak één voor één de taken op. U kan maar op één fiets tegelijkertijd fietsen.  

 

re-integratie coaching

re-integratie coaching

 

 

Een stapje terug is verstandig

Spring niet meteen in het diepe. Beginnen met werken na een lange periode van afwezigheid is dikwijls zwaar. Bouw daarom zorgvuldig de werkzaamheden op. U bent ook in staat om eerst een periode van 4 uur te werken, daarna 6 uur en vervolgens bouwt u alles rustig op. Op deze manier kan uw lichaam en geest wennen aan de arbeidsintensiteit.

 

Noteer uw energiegevers en energienemers

Het is verstandig om een boekje bij te houden waarin u kijkt naar uw energiegevers en energienemers. Op deze manier bent u in staat om te ontdekken wat u energie kost en wat u energie geeft. Daar kan u vervolgens slim en verstandig op in spelen.

 

Wees u bewust van eventuele vorige fouten

Er is natuurlijk een reden dat u een lange tijd afwezig bent geweest. Wees u daar bewust van en wees alert voor eventuele alarmsignalen van uw lichaam en geest. Op het moment dat u uw werk hervat is het belangrijk dat u uw eigen grenzen bewaakt.

 

re integratie coaching

re integratie coaching

 

 

Het traject dat u volgt verloopt dikwijls in een aantal vaste stappen. Doordat iedereen over andere behoeftes en wensen beschikt verschilt de duur van het traject per persoon. Een gemiddeld traject duurt ongeveer 8 uur. Alle gesprekken zijn individueel. Hierdoor heeft u alle vrijheid om te zeggen wat u wil.

 

Heeft u al eerdere ervaringen opgedaan gedurende een re-integratietraject? Heeft u nog tips voor mensen die binnenkort op de werkvloer terugkeren?

 

Deel dit dan met ons door uw reactie in het onderstaande formulier te plaatsen.

 

Na lange tijd weer aan het werk? Re-integreren doet u zo. 5.00/5 (100.00%) 2 votes
Deel met uw netwerk