Deel met uw netwerk

Loopbaanontwikkeling: tips die u naar de top helpen

 

Uw loopbaanontwikkeling start met het moment dat u de arbeidsmarkt betreedt. Wilt u de top bereiken en uw ideale baan vinden? Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen.

 

1. Ken uzelf

 

‘Ken uzelf’ stond er op een tempel van Apollo. In de oudheid kwamen de Grieken hier naar toe om het orakel van Delphi te raadplegen. Veel Griekse denkers waren van mening dat ware kennis begon met zelfonderzoek. Zelfkennis is ook een goed begin van uw weg naar de top.

 

Loopbaanontwikkeling zelfkennis

Loopbaanontwikkeling zelfkennis

 

 

Hoe doet u zelfonderzoek? Stel uzelf de volgende vragen. Als u deze vragen kunt beantwoorden, heeft u de eerste en belangrijkste stap naar uw ideale baan gemaakt:

 • Welke opleidingen en cursussen heeft u gedaan?
 • Welke vaardigheden heeft u?
 • Wat zijn uw talenten? Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Een uitstekende optie is om de hulp van een loopbaanbegeleider in te schakelen. Er zijn ook talloze boeken die u op dit vlak kunnen helpen, zoals Het Element van Ken Robinson en Ontdek je Sterke Punten van Marcus Buckingham en Donald O. Clifton.
 • Wat is uw ideale baan? Als u een antwoord op de laatste vraag heeft, is het vervolgens belangrijk om erachter te komen waar u eigenlijk heen wilt. Kijk naar vacatures en vraag mensen die u kent welke baan zij hebben en wat dat inhoud. Op een gegeven moment vindt u vanzelf iets wat u aanspreekt.
 • Welke vaardigheden, diploma’s en/ of certificaten heeft u nog niet die u voor uw ideale baan nodig heeft? Welke cursussen of opleidingen moet u doen om die vaardigheden, diploma’s en / of certificaten te bemachtigen?

2. Netwerken

Persoonlijke relaties zijn belangrijker dan vakkennis. Als er een functie moet worden vervuld, wordt er eerst in eigen kring gezocht naar iemand die geschikt is. Pas dan wordt er overgegaan op het plaatsen van een vacature. Er wordt over het algemeen liever een bekende aangenomen dan een vreemde.

 

Loopbaan ontwikkeling netwerken

Loopbaan ontwikkeling netwerken

 

 

Netwerken kan u daarom veel opleveren. Er is wel een goede en een slechte manier om het te doen.

 

Sommige mensen netwerken alleen tijdens het werk. Hou uw ogen echter altijd open. U weet nooit wanneer u iemand tegenkomt die wat voor uw carrière zou kunnen betekenen. Ook buiten het werk zijn er veel mogelijkheden om mensen te leren kennen: op het schoolplein, tijdens een cursus, op feestjes, noem maar op.

 

Een ideale manier om uw netwerk groter te maken, is door vrijwilligerswerk te gaan doen. Doe het liefst iets waarbij u uw talenten kan laten zien. Op die manier ontdekken andere mensen gemakkelijk uw capaciteiten.

 

3. De sollicitatie

Een sollicitatie is altijd een spannend moment.

 

Wat u niet moet doen:

 • Aankomen met een enorm pakket aan eisen. Dat komt arrogant en nogal brutaal over.
 • Zeggen dat u nog niet weet wat uw wilt. U weet wel wat u wilt en dat is deze baan
 • Denk niet van te voren: ik zal deze baan toch niet krijgen. U hebt dan een negatieve houding en anderen zullen dat op pikken. Denk: dit is een mooie kans.

 

ontwikkeling loopbaan positieve houding

ontwikkeling loopbaan positieve houding

 

Wat u wel moet doen:

 • Geef een stevige handdruk. Een goede handdruk is alles bepalend voor de manier waarop u overkomt.
 • Doe veel onderzoek naar het bedrijf en naar de functie die wordt aangeboden. Op die manier laat u zien dat u geïntresseerd bent en zich in wilt spannen.
 • Het belangrijkste is dat je netjes gekleed voor de dag komt, en verzorgd bent. Dit hoeft niet steeds in pak te zijn, maar is uiteraard wel afhankelijk van de functie waarvoor men solliciteert.
 • Zorg dat u voldoende bent uitgerust. Ga de avond van te voren op tijd naar bed. Op die manier maakt u een energieke indruk.
 • Wees duidelijk. Zeg niet: ik ben creatief, maar geef voorbeelden van hoe u creatief bent. Bent u bijvoorbeeld een origineel project gestart of heeft u een unieke oplossing voor een probleem verzonnen?
 • Maak oogcontact.
 • Stel vragen over het bedrijf. Zo laat u zien dat u daadwerkelijk geïnteresseerd bent.

 

Heeft u veel stress als u gaat solliciteren? Een loopbaanbegeleider kan hierbij helpen. U krijgt individueel advies. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen om een bepaalde situatie te oefenen, waardoor u meer zelfvertrouwen krijgt.

4. Een leven lang leren

\Wat is het belang van leren voor uw carrière? Leren vergroot uw kennis en uw vaardigheden. U onderscheidt zich hiermee van de anderen.

 

Manieren om meer te leren:

 • Boeken, artikelen en vaktijdschriften lezen.
 • Websites en internetfilmpjes van lezingen kijken.
 • Vrijwilligerswerk
 • Een collega, vriend of familielid die u graag wegwijs maakt in zijn of haar vakgebied.
 • Cursussen, opleidingen, workshops en trainingen. Het handige hiervan is dat dit mooi staat op uw C.V.

 

Heeft u al een baan? Stap dan een keer naar uw baas. Vertel hem of haar dat u graag uw capaciteit wilt vergroten en bespreek de mogelijkheden. Veel leidinggevende staan hier voor open en vinden het zelfs zeer prettig als een werknemer bezig is met zijn of haar eigen ontwikkeling.

 

Blijf altijd open staan om nieuwe dingen te leren. Op deze manier blijft u groeien. Dat heeft een positieve invloed op uw carrière en ook op uw persoonlijke relaties.

Loopbaanontwikkeling: tips die u naar de top helpen 5.00/5 (100.00%) 2 votes
Deel met uw netwerk