Deel met uw netwerk

Zo Bereikt U het Maximale bij een Werknemer met ADHD

Wanneer uw werknemer kampt met een vorm van ADHD, heeft hij of zij moeite om de aandacht te bewaren en geconcentreerd te blijven. Het betekent dat de werknemer last heeft van vergeetachtigheid, moeite heeft om details herkennen en snel is afgeleid door randzaken. Het kan een situatie opleveren waarbij er aandacht gegeven dient te worden aan de omstandigheden van de werknemer met ADHD. Mocht u zelf niet de juiste oplossing vinden voor deze specifieke situatie, kunt u altijd beroep doen op loopbaanbegeleiding. Zij zullen u zeker helpen met het vinden van de juiste oplossingen voor uw vragen.

Hierbij enkele aandachtspunten voor de werkgever om de ideale werkomstandigheden te creëren.

Breder Takenpakket
Werknemers met ADHD hebben vaak moeite om een lange periode geconcentreerd te blijven werken aan één taak. Om de kwaliteiten van uw werknemer optimaal te benutten, is het een goed plan om uw werknemer diverse taken te laten uitvoeren.

Deadlines
Het brede takenpakket dat u heeft aangeboden, kan ervoor zorgen dat een werknemer met ADHD snel gaat overgaan van de ene taak naar de andere. Wat een oplossing hiervoor kan bieden, is het werken met deadlines voor de verschillende taken. Het helpt namelijk om de focus te behouden en naar een einddoel toe te werken.
Tijdens het opstellen van een deadline is het van belang dat u de druk niet te hoog opvoert. Een medewerker met ADHD kan vaak niet goed met druk omgaan en werkt in een eigen tempo. Houd hier dus zeker rekening mee.

ADHD Loopbaanbegeleiding

ADHD Loopbaanbegeleiding

Moeilijke Taken
Een werknemer met ADHD houdt over het algemeen van moeilijke en uitdagende taken. Wanneer een taak als te eenvoudig wordt ervaren, haakt hij of zij al snel af. Een werknemer met ADHD heeft het nodig om zo nu en dan een extra prikkel te krijgen. Deze prikkel zorgt er niet enkel voor dat de werknemer aandachtiger zal werken, maar het draagt ook bij aan het verkrijgen van een groter zelfvertrouwen op de werkvloer.

Maak een Planning
Een werknemer met ADHD heeft vaak moeite om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Hierdoor wordt het stellen van prioriteiten vaak als iets lastigs ervaren.
Breng daarom samen met uw werknemer structuur aan in zijn of haar werkzaamheden en maak een planning op.

ADHD Jobcoaching

ADHD Jobcoaching

Maar Een Maal Oppakken
Dit wordt ook wel het MEMO-principe genoemd. Hierbij krijgt uw werknemer een taak waarbij hij of zij direct iets mee moet doen. Op deze manier vermijdt u dat er een stapel met werk ‘nog te doen’ ontstaat. Gebeurt dit toch, dan bestaat de kans dat een werknemer met ADHD hierdoor het overzicht kwijt raakt en minder effectief zal zijn in het uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden. Dit kan u voorkomen door taken op te splitsen, deadlines te stellen en samen met uw werknemer een planning op te maken.

Contactpersoon
Het is voor een werknemer met ADHD erg verwarrend als hij of zij het gevoel heeft dat er meerdere leidinggevenden zijn. Stel dus hiervoor samen met uw werknemer een vaste contactpersoon aan.

Zorg voor Minder Papierwerk
En grote hoeveelheid papieren kan verwarrend zijn voor een werknemer met ADHD. Houd het overzichtelijk, minimaliseer de hoeveelheid papierwerk en optimaliseer de werkomstandigheden van uw werknemer. Zorg voor zo min mogelijk post-its, printjes van verslagen en handgeschreven notities. Elk papiertje met informatie is gevoelsmatig een taak waardoor hij of zij het overzicht kan verliezen.

Tijdsbesef
De mate van vrijheid die een werknemer met ADHD krijgt, gaat gepaard met een slecht besef van tijd. Iemand met ADHD zal hierdoor gemakkelijk de tijd kunnen vergeten en onnodig lang doorgaan met werken. Neem uw werknemer daarom in bescherming en laat regelmatig weten hoe laat het is of vermeld dat hij of zij een uurtje pauze mag nemen.

Loopbaancoaching ADHD

Loopbaancoaching ADHD

Regelmatig Overleg
Overleg regelmatig met uw werknemer of alles goed gaat. Neem hiervoor de planning erbij en bekijk samen met uw werknemer of alles verloopt volgens schema. Kijk welke taken er nog gedaan moeten worden en welke nog even kunnen wachten. Zorg er hierbij ten allen tijden voor dat u uw werknemer op een humoristische en luchtige wijze benadert, want mensen met ADHD zijn hypersensitief en kunnen erg gevoelig zijn voor de manier waarop ze worden benaderd. Op het moment dat u toch zou kiezen voor een dwingende manier van benaderen, is de kans groot zijn dat hij of zij hierdoor gestrest raakt. Dit kan gevolgen hebben voor de productiviteit van uw werknemer.

Complimenten
U doet er goed aan uw werknemer nu en dan te belonen. Als een werknemer met ADHD hoort dat hij of zij het goed heeft gedaan, werkt dit enorm motiverend. Een eenvoudig compliment kan hier al wonderen doen.

Hier een leuk artikel over complimenten geven op het werk.
Werkomgeving
Uw werknemers voeren hun werkzaamheden uit in een bepaalde werkomgeving en kunnen hierdoor worden beïnvloed. Onderstaande elementen kunnen daarbij van invloed zijn:
> Temperatuur op de werkvloer
> Lichtsterkte
> Geluid van buiten door open ramen
> Collega’s die luid praten

Dit zijn allemaal aspecten waar u als werkgever rekening mee kan houden om een zo ideaal mogelijke werkomgeving te creëren.

Heeft u zelf nog tips, suggesties of ideeën over hoe een ideale werkomgeving kan ontstaan voor een werknemer met ADHD? Deel deze dan zeker met ons door te reageren via onderstaand formulier.

Zo Bereikt U het Maximale bij een Werknemer met ADHD 4.20/5 (84.00%) 50 votes
Deel met uw netwerk