Deel met uw netwerk

 Topfit naar uw werk gaan – 18 tips waardoor u goed in slaap valt

Valt u ‘s avonds niet makkelijk in slaap? Staat u ‘s morgens op en gaat u vermoeid naar uw werk? Het is mogelijk, dat wanneer u een aantal kleine veranderingen maakt in uw avondrituelen, u een heerlijke nachtrust tegemoet gaat. Er zijn verschillende factoren van invloed op uw slaap. Wij hebben voor u een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet. Wij raden u echter aan, bij langdurige slecht slapen, een dokter te raadplegen.
Regelmaat
Het is van belang dat u een regelmatig tijdschema hanteert. Niet alleen doordeweeks, maar ook in het weekend. Elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed zorgt ervoor dat uw lichaam goed uitgerust is, zodat u de volgende dag weer goed kan presteren. Uw lichaam raakt gewend aan de vaste tijden die u hanteert en is in balans.
Stressvrij
Stress zorgt voor een verminderde nachtrust. Door de drukte op het werk is het mogelijk dat u spanning en stress mee naar huis neemt. Wanneer dit het geval is, ga dan eens praten met een loopbaanbegeleider. Hij of zij kan u van nuttige adviezen voorzien. Op deze manier pakt u de onderliggende oorzaak aan. Dit is belangrijk, want een slechte nachtrust zal stress nog meer in de hand werken. U gaat gestrest naar bed en komt er vermoeid uit. Zo komt u al snel in een vicieuze cirkel terecht.
Wees stressvrij

Wees stressvrij

 

Routine voor het slapen
Probeer een routine te vinden waarbij uw rust centraal staat. U kunt hierbij denken aan; een boek lezen, naar rustige muziek luisteren, een warme douche nemen,… Vermijd activiteiten waarbij fel licht komt kijken zoals televisie kijken, uw smartphone controleren, spelletjes op uw Ipad,…

De slaapomgeving
Zorg voor de juiste omstandigheden om te slapen. De ideale slaapomgeving heeft zo min mogelijk geluid, is donker, gekoeld en vrij van welke afleiding dan ook. De ideale slaapkamertemperatuur is 18C. Wanneer u hinder ondervindt van een geluid of een andere afleiding, kunt u altijd gebruik maken van hulpmiddelen. Denk hierbij onder meer aan:
> oordopjes
> masker voor de ogen
> verduisteringsgordijnen

 

Matras en kussens
Wanneer u niet in de juiste houding ligt, slaapt u minder goed. Wellicht heeft uw matras of kussen de houdbaarheidsdatum overschreden en heeft het de beste tijd gehad. Gemiddeld gaat een matras zo’n 9 jaar mee. Begin tijdig met onderzoek naar de juiste matras voor u. Informeer u bij verschillende winkels zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Niet eten en drinken voor het slapen
Stop met eten en drinken 2 uur voordat u gaat slapen. Op het moment dat u nog wat eet vlak voordat u gaat slapen, kan dit leiden tot een verminderde nachtrust. ‘s Nachts kan u last krijgen van brandend maagzuur of wordt u wakker omdat u naar het toilet moet. Het drinken van een glas melk kan een positief effect hebben op uw nachtrust. In melk zit de stof melatonine, en dit zorgt ervoor dat u gemakkelijker in slaap valt.

Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging is goed voor u. Het ideale tijdstip om te gaan sporten en uw nachtrust niet te beïnvloeden is aan het eind van de middag. Wanneer u in de avond sport zorgt u voor spanning en alertheid in uw lichaam. Het duurt zo’n 6 uur voordat deze spanning uw lichaam heeft verlaten.

Voldoende lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging

Let op cafeïne
Probeer producten met cafeïne te vermijden. Cafeïne houdt u wakker, omdat het een stimulerend middel is. Doorgaans duurt de werking van cafeïne zo’n 3 tot 5 uur. Wanneer u het in de avond nuttigt, kan het zorgen voor een verminderde nachtrust. Cafeïne zit in producten als:
> Koffie
> Chocolade
> Frisdranken
> Thee

Alcoholgebruik
Veel mensen denken dat alcohol zorgt voor een goede nachtrust, omdat u vaak vrijwel direct in slaap valt na het drinken van een slaapmutsje. Dit mag dan misschien zo zijn, maar alcohol lijdt tot een minder goede nachtrust. Dit heeft te maken met het feit dat u een stuk onrustiger slaapt, waardoor u de volgende dag alsnog vermoeid kan zijn.

Overdag veel zonlicht
Probeer overdag zo veel mogelijk in de zon te zitten. Het zonlicht zorgt er namelijk voor dat er melatonine wordt aangemaakt. Deze stof zorgt ervoor dat u ‘s avonds gemakkelijk in slaapt valt. In het winterseizoen is voldoende licht erg belangrijk. Wanneer u nagenoeg niet in het daglicht verschijnt, kunt u ook overwegen om daglichtlampen aan te schaffen.

 

Slaaphouding
Misschien bent u zich niet bewust van uw slaaphouding, maar ook uw lichaam heeft een favoriete slaaphouding. Zorg dat u ontdekt wat uw favoriete slaaphouding is, dan kan u ervoor zorgen dat u op deze manier in slaapt valt.

Ontdek hier meer informatie over de slaaphoudingen.

Melatonine
Deze stof zorgt ervoor dat u makkelijk in slaapt valt. Op natuurlijke wijze kan men deze stof vergaren in onder andere melk, bananen en zelfs zonnestralen,….

Het is ook mogelijk om melatoninepilletjes aan te schaffen. Deze zijn gewoon verkrijgbaar bij een apotheek of drogisterij. Het is geen slaapmedicijn, maar een supplement dat uw eigen melatonine ondersteunt.

Geen snooze-functie
Het is beter om meteen op te staan na het afgaan van uw wekker. Hoewel de snooze-functie in sommige gevallen heel aantrekkelijk lijkt, is het beter om het gebruik van deze functie te vermijden. Het zorgt ervoor dat u niet fris opstaat. Sta meteen op en werk rustig naar uw dagelijkse tempo toe.

Kijk niet naar uw wekker
Plaats uw wekker buiten uw zicht. Het helpt niet dat wanneer u niet in slaap valt, u in staat bent om voortdurend de tijd te controleren. Dit wordt als confronterend beschouwd en zal u alleen maar frustreren in plaats van dat het uw slaapt bevordert.

Uitgerust naar uw werk gaan, kijk niet naar uw wekker

Uitgerust naar uw werk gaan, kijk niet naar uw wekker

Uw bed
Gebruik uw bed om in te slapen en niet om in te werken of televisie in te kijken. Het is van belang dat u uw bed associeert met slapen en niet met andere dingen.

Heeft u nog andere aandachtspunten voor mensen die slecht slapen? Deel dit dan met ons door uw reactie in het onderstaande formulier te plaatsen.

Topfit naar uw werk gaan – 18 tips waardoor u goed in slaap valt 4.67/5 (93.33%) 75 votes
Deel met uw netwerk