Deel met uw netwerk

Top 10 Vaardigheden die U Verbetert met Loopbaanbegeleiding

Iedereen wordt geboren met een aantal talenten. De ene is goed met cijfers terwijl de andere een talenknobbel heeft. Een ander woord voor persoonlijke kwaliteiten is competenties. Sommige competenties zijn prima te trainen. Loopbaanbegeleiding is een hulpmiddel om u te leren optimaal gebruik te maken van uw competenties.

Haal het maximale uit uw kwaliteiten en train de volgende aspecten, zodat u in uw vakgebied een professional wordt:

Rationeel vs. Emotie
Er zijn van die dagen dat het werk zich maar blijft opstapelen en dat u de informatie steeds moeilijker kunt verwerken. Op zo’n moment is het handig om te weten hoe je hoofd- en bijzaken van elkaar moet onderscheiden en gestructureerd aan de slag kunt gaan. Probeer niet mee te gaan in een emotie als ‘tot over mijn nek in het werk zitten’, maar schep overzicht en ga vanuit een stabiel vertrekpunt te werk. Rust en ratio zullen u redden in deze situatie. Loopbaanbegeleiding helpt u hierbij.

Loopbaanbegeleiding rationeel vs. irrationeel

Loopbaanbegeleiding rationeel vs. irrationeel

 

Weg met de Besluiteloosheid
Het kan voorkomen dat er een probleem zich voordoet op de werkvloer. Hoe maakt u een juiste afweging? Welke oplossing is de meest geschikte? Pakt u het nu direct aan of stelt u het uit? Om af te rekenen met de besluiteloosheid, legt u een proces van 4 stappen af waaruit een conclusie volgt:
> Definitie probleem: Wat is het probleem en wie zijn de betrokkenen?
> Informatie: Hoe denken alle betrokken partijen over deze kwestie?
> Oordeel: Na stap 1 en 2 trekt u zich terug om een oordeel te vormen, al dan niet in samenwerking met enkele betrokkenen. U neemt een beslissing op basis van alle informatie en uw eigen ratio.
> Conclusie: Heeft u de juiste beslissing genomen?

Heeft u moeite om beslissingen te nemen? Dan is loopbaanbegeleiding een goede keuze voor u.

Organiseren Eigen Werk(omgeving)
Loopbaanbegeleiding helpt u bij een aantal aspecten die uw loopbaan kunnen bevorderen. U kunt hierbij denken aan:
Werkomgeving: een opgeruimd bureau, alles netjes gearchiveerd, veel licht en frisse lucht op de afdeling,… U krijgt allerlei tips mee om uw werkomgeving zo aangenaam mogelijk te maken.
Deadlines: Hoe gaat u om met deadlines? Wilt u ook leren hoe het is om niet tegen een deadline op te kijken, maar er makkelijk mee om te gaan?
Planning: U leert hoe u een realistische planning maakt. Prop niet uw hele week vol met activiteiten, maar ga uit van een aantal hoofdzaken die u wilt afronden.

Druk, Druk, Werkdruk
Soms lijkt het net alsof er geen einde komt aan de stapels werk die op uw bureau liggen. U beschikt over een goede wil en gaat door met werken totdat het allemaal af is. Logisch, u wilt uw deadlines en doelen halen. Hierdoor kunt u de balans tussen lichaam en geest wel eens vergeten. Stress kan ineens vanuit het niets de overhand krijgen. U voorkomt dit door met een loopbaanbegeleider in gesprek te gaan. Op het moment dat u werkdruk kunt controleren en via bepaalde methodieken uw stress kan hanteren, wordt dit als een extra kwaliteit gezien.

Jobcoaching om leren gaan met werkdruk

Jobcoaching om leren gaan met werkdruk

 

Toekomstvisie
Doordat u in staat bent om doelen te stellen voor de toekomst, loop u niet langer doelloos rond op uw werk. Met een gerichte visie werken richting de toekomst, dat kunt u ook. Beantwoord vragen als: “Waar wilt u over 2 jaar staan met uw loopbaan?”
Ontwikkel uw eigen toekomstvisie en doe er alles aan om de doelstellingen te bereiken via een uitgewerkt actieplan.

Afstand tussen werk en privé bewaken
Het kan voorkomen dat u wel eens wat werk mee naar huis neemt. Dit kan en getuigt van een gezonde dosis werklust. Waak er wel over dat het niet structureel wordt. Op het moment dat u thuis bent, is het tijd voor ontspanning. Bewaak uw grenzen en zorg altijd voor een zekere afstand tussen uw werk- en privésituatie.

Buig Weerstand Om
Op de werkvloer zijn er best wel eens wat irritaties of misschien zelfs wel een beetje boosheid. Iedereen is verschillend en hierdoor heeft u ook met verschillende karakters te maken.
Leer vooraf in te schatten in welke situaties u weerstand kunt verwachten en hoe u daarmee omgaat. Dit zorgt ervoor dat u collegiaal bent en tegelijkertijd zorgt voor een positief werkklimaat.

Machtspelletjes
In een organisatie speelt macht altijd een bepalende rol. Macht is een vreemd fenomeen. De een denkt dat de directeur altijd de macht heeft, terwijl de ander denkt dat macht juist in de rol van de groep schuilt. Als u geen macht heeft binnen de organisatie, kunt u dit dan wel verkrijgen? Jazeker, ga eens met een loopbaanbegeleider praten.

Concentratie en Focus
Een loopbaanbegeleider werkt samen met u om uw concentratie te optimaliseren. Het kan voorkomen dat u zich laat afleiden door onbelangrijke gebeurtenissen of dat bepaalde gedachten een obstakel vormen. Voorkom dit allemaal door in samenwerking met een loopbaanbegeleider uw focus te (her)pakken. Op deze manier vergroot u uw kansen om succesvol te zijn.

Jobbegeleiding, concentratie en focus

Jobbegeleiding, concentratie en focus

 

Help Anderen
Het coachen van onder andere een collega, teamgenoot en medewerker vereist veelal positieve energie. Tijdens loopbaanbegeleiding leert u wat er nodig is om een ander te coachen. U kunt andere mensen helpen, niet zozeer door ze te onderwijzen of te vertellen hoe het moet, maar meer door hen te stimuleren en inspireren. Op het moment dat u deze vaardigheid onder de knie heeft, bent u een completere werknemer of werkgever.

Mist u nog een vaardigheid in dit rijtje waarvan u benieuwd bent of dit te trainen is? Wilt u werken aan een specifieke vaardigheid, en bent u benieuwd of loopbaanbegeleiding hierbij kan helpen?

Deel dit dan in onderstaand formulier en plaats uw reactie.

Top 10 Vaardigheden die U Verbetert met Loopbaanbegeleiding 3.68/5 (73.68%) 57 votes
Deel met uw netwerk