Deel met uw netwerk

Dit Kunt U Echt Niet Zeggen Tijdens Uw Sollicitatie

Tijdens een sollicitatiegesprek wilt u natuurlijk een goede indruk maken. Het is belangrijk voor u om te weten wat u kunt zeggen tijdens dit gesprek, maar vooral ook wat u niet kunt zeggen. Hoe behoedt u zich voor een foute opmerking en zorgt u ervoor dat u een grotere kans op de job behoudt? Zorg ervoor dat u met een fijn gevoel het gesprek verlaat en dat u een positieve indruk achterlaat.

Voorkom deze opmerkingen tijdens uw sollicitatiegesprek.

“Wat Doen Jullie ook Alweer Precies?”
Het is niet zo dat u het bedrijf van A tot Z hoeft te kennen, maar een goede voorbereiding is wel belangrijk. Bekijk de website, lees brochures en flyers, lees nieuwsberichten,… Ga nooit onvoorbereid een gesprek in. Wanneer u dit wel doet, komt dit ongemotiveerd over.

“Met Mijn Vorige Werkgever kon Ik het Totaal Niet Vinden.”
Praat tijdens uw sollicitatiegesprek nooit en te nimmer negatief over uw vorige werkgever. Dit staat niet netjes. Het kan goed zijn dat u een vervelende situatie achter de rug heeft met uw vorige werkgever, maar laat dit nooit weten aan andere mensen. En dan zeker niet als uw gesprekspartner(s) tijdens uw sollicitatie. Hij of zij zal zich vragen gaan stellen als: “Kan hij of zij wel goed met autoriteit omgaan?” of “Hoe kwam het zover dat er een vervelende situatie op het werk ontstond?”

 

“Wie Organiseert de Teamuitjes?”
Profileer u niet direct als een enthousiastelingen van allerlei activiteiten die niet direct iets met uw job te maken hebben. Vermijd gesprekonderwerpen als bedrijfsuitjes, sporttoernooien en vrijmiddagborrels. Het gaat in eerste instantie om de werkzaamheden die u uitvoert en niet om allerlei randzaken.

“Hoe zijn de Arbeidsvoorwaarden?”
Tijdens de eerste gesprekken moet u niet informeren naar arbeidsvoorwaarden als het salaris, een eventuele leaseato, werktijden,… Dit komt pas nadat u het eerste gesprek goed heeft doorstaan. Wanneer u direct over de arbeidsvoorwaarden begint, lijkt het net alsof u het alleen daarvoor doet.

“Ik Ben een Perfectionistische Teamspeler.”
Vermijd cliché tijdens uw sollicitatiegesprek. Waarschijnlijk heeft uw gespreksparnter als duizenden keren deze opmerkingen gehoord en kunt u zich onderscheiden door iets nieuws te verzinnen. Op het moment dat u opvalt door leuke, creatieve antwoorden onderscheid u zich al snel van andere sollicitanten. Hierdoor groeien de kansen op de job van uw leven!

Geen cliche tijdens uw sollicitatiegesprek

Geen cliche tijdens uw sollicitatiegesprek

 

“Nee, Ik Heb Geen Vragen.”
Bereid een aantal vragen voor. U brengt straks enorm veel tijd door bij deze werkgever en daardoor is het erg belangrijk dat u alles wilt weten over het bedrijf. Overdrijf niet in de hoeveelheid vragen. Een vraag of 3 is perfect! Wanneer u goede, doordachte vragen stelt, geeft u het signaal af dat u gemotiveerd bent om de job te krijgen.

“Mijn Excuses voor het Feit dat Ik te Laat ben.”
Als u te laat komt, slinken u kansen per direct. Het lijkt dan net alsof u ongemotiveerd bent en het komt zeer onprofessioneel over. Ga daarom op tijd van huis! Wanneer u veel te vroeg op de afgesproken locatie arriveert, wacht dan even in een restaurantje of een koffiehuis. Te vroeg komen is namelijk ook erg vervelend voor een werkgever.

“Sorry Dat ik Zo Vroeg Ben.”
Te laat komen kan echt niet, maar te vroeg komen wordt ook niet gewaardeerd door een werkgever. Wanneer een sollicitant veel te vroeg is en heeft zitten wachten, geeft dit een vervelend gevoel aan de werkgever. Of dit nu een schuldgevoel is, of dat hij of zij zich juist opgejaagd voelt, het is geen van beide een goed teken voor u. Wanneer u te vroeg bent, wacht even in een restaurant in de buurt. Ga ook niet in je auto voor de deur zitten wachten.

“Ik zou Alles doen Voor Deze Job.”
Dit klinkt heel wanhopig en naïef. Voor een werkgever is het belangrijk om te weten wie het best in staat is zijn of haar werk uit te voeren. Wie de baan het hardst nodig heeft is onbelangrijk voor een werkgever. Ook al bent u wanhopig en wilt u de baan heel graag, houd deze informatie voor u.

“Dat was Echt Typisch een Vrouwenactie.”
Laat u nooit denigrerend over andere mensen uit. Op het moment dat u onderscheid maakt in geslachts, ras, seksuele geaardheid, nationaliteit,…. dan is dit een enorm minpunt. Spreek netjes en beschaafd over uzelf, maar zeker ook over andere mensen.

Maak geen foute grappen

Maak geen foute grappen

 

“Ik Weet dat Ik niet De Meest Ervaren Kandidaat Ben, maar…”
Verontschuldig u niet voor wanneer u nog niet zo veel ervaring hebt. U moet uitgaan van datgene wat u wel kunt bieden. Wanneer u in een gesprek de nadruk legt op uw gebreken, dan zal dit meer opvallen dan wanneer u wijst op alle dingen die u wel kan.

“Zwakke Punten? Geen Idee.”
Het kan gebeuren dat uw gesprekspartner vraagt naar uw zwakke punten. Op deze manier wordt er gekeken naar uw zelfkennis. Vertel eerlijk over uw verbeterpunten. Zo geeft u aan dat u nog wilt groeien en dat u eerlijk bent.

Heeft u nog tips voor dingen die echt niet gezegd kunnen worden tijdens een sollicitatiegesprek? Deel dit dan met ons en plaats uw reactie in onderstaand formulier.

Dit Kunt U Echt Niet Zeggen Tijdens Uw Sollicitatie 3.64/5 (72.88%) 59 votes
Deel met uw netwerk