Deel met uw netwerk

5 Dingen die U Nooit moet zeggen Tijdens Uw Functioneringsgesprek

Een beoordeling is natuurlijk altijd spannend, hoeveel vertrouwen u ook in uw werk heeft. De focus van het gesprek ligt op u en hoe u presteert. Dit kan u stress bezorgen. Er worden vragen aan u gesteld en u wil deze vragen natuurlijk goed beantwoorden. Heeft u behoefte aan ondersteuning? Dan kunt u ook eens kijken naar loopbaanbegeleiding.

Wij helpen u een handje. Hier 5 zinnen die u nooit moet zeggen tijdens uw functioneringsgesprek.

“Ik Ben een beetje Zenuwachtig.”
Het kan natuurlijk voorkomen dat u zenuwachtig bent voor uw gesprek. Dat is menselijk. Zorg er wel voor dat u de zenuwen in bedwang houdt door goed te oefenen en een goede voorbereiding te treffen. Het is natuurlijk nooit te voorspellen wat uw werkgever gaat vragen of vertellen, maar een goede voorbereiding is het halve werk. U kunt u voorbereiden door te oefenen met een bekende of familie. Denk na over uw sterke en zwakke punten en wat voor antwoord u op een lastige vraag zou kunnen geven. Onthoud wel dat het functioneringsgesprek er is om de onderlinge samenwerking te optimaliseren of verbeteren.

Jobcoaching wees niet zenuwachtig

Jobcoaching wees niet zenuwachtig

Naast oefenen kunt u nog meer doen om u goed voor te bereiden:
> Bekijk de lijst met gesprekspunten. Bedenk goed wat u wilt bespreken en koppel dit terug aan uw werkgever.
> Bedenk hoe u de afgelopen jaren gepresteerd heeft. Zelfreflectie zorgt ervoor dat u makkelijk kunt inhaken op de punten die besproken zullen worden.
> Beoordeel de samenwerking tussen u, uw collega’s en uw leidinggevende. Bekijk ook de verbeterpunten van de organisatie zoals werktijden, werkplekken, computers,…
> Stel concrete doelen op. Wat wilt u bereiken en hoe bent u van plan dit te gaan doen?
> Lees het verslag van uw vorig functioneringsgesprek door. Bekijk de punten die u vorige keer heeft besproken.
> Ga een gesprek aan met een loopbaanbegeleider. Hij of zij kan samen met u concrete doelstellingen formuleren.

“Volgende Keer Zal Ik het Beter doen.”
In eerste instantie lijkt het erg positief te klinken. Maar een werkgever vat deze opmerking vaak op als een antwoord om er snel vanaf te zijn. Zeg niet dat u het volgende keer beter zal doen maar vraag achter tips. Op het moment dat u vraagt om hulp bij de verbetering stelt u zich kwetsbaar op en wekt u sympathie op bij uw werkgever.

“Ik Zal het Proberen.”
Arrogantie is iets waarover u moet waken, maar dit geldt ook voor onzekerheid. Geen enkele werkgever wil een werknemer die niet in staat is om zelfstandig te werken. Wanneer een werkgever aangeeft dat u iets moet veranderen, moet u nooit zeggen dat u het zal proberen, want dit laat de werkgever onzeker over het feit of het gaat lukken of niet. Heeft u echt problemen met uw onzekerheid en merkt u dat het u dwars zit? Dan kunt u ook altijd contact opnemen met eenloopbaanbegeleider.

“Dat Gaat Niet.”
Dit is verboden om te zeggen tegen een werkgever. Zelfs al is de opdracht nog zo moeilijk, zeg dan nooit dat het niet gaat lukken. Uw werkgever moet erop kunnen vertrouwen dat u zelfs de meest ingewikkelde taken kan voltooien. Als tijdens het functioneringsgesprek blijkt dat er iets veranderd moet worden aan hoe u met uw collega’s omgaat, dan gaat dat lukken.

“Ik Werk gewoon Graag Alleen.”
Dat u in staat bent om in teamverband te werken, is belangrijk voor uw werkgever. Hij of zij moet erop kunnen vertrouwen dat wanneer er een opdracht voor uw afdeling is, er dan ook wordt samengewerkt om het tot een goed einde te brengen. Het teambelang gaat voor op het individuele belang. Het is verstandiger om aan te geven dat u gaat werken aan het vermogen om te presteren in teamverband.

“Misschien Zit ik Wel aan de Top van Mijn Kunnen.”
Op deze manier geeft u direct aan dat u twijfelt aan uw eigen capaciteiten. Niet doen! Twijfel is gezond, maar hou de twijfels voor uzelf en spreek deze niet uit in het bijzijn van uw werkgever. Uw werkgever moet erop kunnen vertrouwen dat u in de toekomst (weer) goed presteert. Mocht de twijfel blijven kunt u altijd om ondersteuning vragen. Zo laat u zien dat u zich wilt inzetten voor het bedrijf. Blijf uw werknemer overtuigen dat u de juiste persoon bent voor de job.

Loopbaanbegeleiding; probeer altijd beter te worden

Loopbaanbegeleiding; probeer altijd beter te worden

 

“Zijn er nog Aspecten aan Mijn Werk die voor Verbetering Vatbaar zijn?”
Uw gesprek verloopt goed en u krijgt veel complimenten. Vraag dan nooit of er ook nog verbeterpunten zijn. Ten eerste geeft u uw werkgever het gevoel dat hij of zij het werk niet goed doet, of iets over het hoofd ziet. Ten tweede is het belangrijk dat u ook leert complimenten te ontvangen. Een compliment krijgt u als uw werkgever zijn of haar waardering over u uitspreekt. Een gepaste reactie is simpelweg een bedankje en een glimlach. Daaruit laat u blijken dat u het waardeert dat u een compliment krijgt. Schuif het compliment niet door, maak geen compliment terug en verontschuldig u niet voor het compliment. Het is uw persoonlijke waardering en u mag daar best van genieten.

“Maar Daar kan Ik Niets Aan Doen.”
Door dit te zeggen lijkt het net alsof u de schuld doorschuift. Iedereen maakt fouten en dat kan gebeuren. Iemand die zijn fouten niet kan toegeven kan rekenen op weinig respect en nog minder positiviteit. Vaak wordt het maken van fouten geassocieerd met falen, maar niets is minder waar. Het toegeven van een fout is veel krachtiger. U oogst bewondering bij uw team, omdat u een klap voor hen opvangt. Als hierin een wisselwerking ontstaat, bent u als team ijzersterk.

Heeft u een vervelende ervaring tijdens een functioneringsgesprek? Of juist een hele goede ervaring waarmee u andere mensen verder kunt helpen?

Deel het dan met ons en plaats uw reactie in onderstaand formulier.

5 Dingen die U Nooit moet zeggen Tijdens Uw Functioneringsgesprek 4.13/5 (82.69%) 52 votes
Deel met uw netwerk