Deel met uw netwerk

Wilt U ook Netwerken met Succes? Hier De Gouden Tips

Gaat u weleens naar een netwerkbijeenkomst en bent u van tevoren zenuwachtig omdat u niet weet wat u moet vertellen? Of komt u weleens thuis van een netwerkbijeenkomst en vraagt u zich af waar het goed voor is geweest? Leer met zelfvertrouwen effectief te netwerken.

Hierbij de gouden netwerktips voor u.

Stel Vooraf uw Doelen op
Bepaal van tevoren wanneer u helemaal tevreden bent. Een doelstelling kan bijvoorbeeld zijn ‘vier mensen ontmoeten en meerdere visitekaartjes ontvangen’. Merkt u tijdens de netwerkbijeenkomst op dat u uw doelstelling niet gaat behalen? Geen nood. Ga niet geforceerd kennismaken met iedereen, maar blijf rustig en straal zelfvertrouwen uit.

Heeft u moeite om uw doelstellingen te bepalen? Hier helpt loopbaanbegeleiding bij.

 

Voorbereiding op de Vraag ‘Wat Doet U?’
Voor veel mensen is dit een vraag om het gesprek mee te openen. Zorg ervoor dat u een antwoord op deze vraag paraat heeft. Een antwoord op deze vraag noemen we ook wel de netwerkpitch. Wees in staat kort en bondig te reageren op deze vraag. Uw antwoord bestaat uit de volgende elementen:
> Motivatie: waarom doet u wat u doet?
> Expertise: wat is uw expertise?
> Doelgroep: wie helpt u met uw expertise?
> Voordeel: welk voordeel ontvangt de andere partij op het moment dat u hen van uw expertise voorziet?

Maak een antwoord van 30 seconden en u beantwoord elke openingsvraag.

Kom Op Tijd
Een netwerkbijeenkomst is een zakelijke afspraak, ga er ook zo mee om. Het is beter om te vroeg te komen om alvast kennis kan maken met de gastheer en om de deelnemerslijst door te nemen. Op het moment dat u te laat komt heeft u kans dat u iets misloopt. Bovendien maakt u een slordige indruk.

Visitekaartjes
Om te beginnen is het noodzakelijk om voldoende visitekaartjes mee te nemen. U wilt voorkomen dat u een interessante connectie ontmoet en dan geen persoonlijke gegevens mee kan geven. Vervolgens bent u in staat zich te onderscheiden door een origineel visitekaartje mee te nemen. Zorg voor een afwijkend visitekaartje. Denk hierbij aan:
> Formaat: ga niet voor het standaardformaat, maar zorg ervoor dat het net iets anders is dan de gebruikelijke visitekaartjes.
> Materiaal: kies voor een materiaal waarbij iemand het kaartje ontvangt en het materiaal direct opvalt bij hem of haar. Karton, ribbeltjespatroon of hard plastic; er zijn vele opties.
> Opmaak: wees creatief in de opmaak van uw visitekaartje. U kunt hierbij denken aan ronde hoeken van uw visitekaartje of een visitekaartje dat gevouwen dient te worden. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om u te onderscheiden met uw visitekaartje.

Uw visitekaartje

Uw visitekaartje

 

Eten en Drinken Tijdens een Netwerkdrink
Zorg ervoor dat u altijd met uw linkerhand eet, zodat uw rechterhand nog beschikbaar is om mensen een hand te geven. Voorkom het moment dat u loopt te stuntelen met hapjes en gebruik altijd uw linkerhand. Daarnaast is het belangrijk om verstandig om te gaan met drank. Drink niet te veel. Het kan niet de bedoeling zijn dat u zich bezat en vervolgens geen goede indruk achterlaat. U mag best een biertje of wijntje drinken, maar drink met mate.

Stel Goede Vragen
Een gesprek blijft gaande op het moment dat u ook vragen stelt aan uw gesprekspartner. U kunt vragen stellen naar aanleiding van het verhaal van uw gesprekspartner, maar u kunt ook een aantal vragen voorbereiden. Het is belangrijk om goede vragen te stellen, zodat u op deze manier uw gesprekspartner boeit. Goede vragen zijn vragen als:
> Welk pad heeft u afgelegd om uw huidige job te bereiken?
> Hoe ziet een typische werkweek er voor u uit?
> Wat vindt u van het beeld dat ik heb van uw organisatie?
> Kunt u mij iets vertellen over de bedrijfscultuur binnen uw organisatie?
> Wat vindt u het leukst en het minst leuk aan uw werk?

Loopbaanbegeleiding kan u ook helpen met het opstellen van de juiste vragen.

Lichaamstaal
Met alleen het gebruik van woorden komt u er niet. Lichaamstaal en gesproken taal stimuleren elkaar wederzijds. Een aantal dingen waar u op moet letten:
> Oogcontact: kijk de persoon aan waarmee u praat. Mocht u nog op zoek zijn naar een gesprekspartner, zorg dan dat u een open blik heeft en kijk rustig in de rondom u.
> Hand geven: geef mensen een stevige hand. Een hand waaruit blijkt dat u er met alle vertrouwen staat. U hoeft niet overdreven te knijpen en een slap handje maakt ook geen goede indruk.
> Geen armen over elkaar: met deze houding straalt u iets defensiefs uit. Het is een gesloten houding.
> Recht uw rug: Op deze manier straalt u kracht en zelfvertrouwen uit. U verhaal kan nog zo goed zijn, maar als u dit vertelt terwijl u er voorovergebogen en zonder zelfvertrouwen bij staat is uw verhaal minder krachtig.

encare_1429081940552e0f54340ff

Blijf Niet Plakken
U bent er om te netwerken. Doe dit dan ook, met het liefst zoveel mogelijk interessante gesprekspartners. Het is helemaal niet onbeleefd om het einde van het gesprek in te luiden met een vraag als: “Ik zou graag nog langer met u willen spreken, maar ik wil nog met een aantal andere mensen spreken vanavond. Zullen we kaartjes uitwisselen?”

Sluit het gesprek af met een korte opmerking als: “Bedankt voor alle informatie. Weer wat geleerd.”

Op deze manier sluiten jullie beiden het gesprek positief af.

Luisteren en Namen Onthouden
Dit is een tip waar u actief mee bezig moet zijn. Concentreer u op het moment dat de ander zijn of haar naam noemt. Omdat veel mensen het als een verplicht ritueel zien, worden de namen vaak onduidelijk genoemd. U kunt de onduidelijkheid voorkomen door twee dingen te doen:
Doorvragen: heeft u het niet goed verstaan? Vraag dan nogmaals naar de naam van uw gesprekspartner.
Herhalen: op het moment dat u het verstaan heeft maar twijfelt, herhaal de naam dan. Op deze manier is het aan uw gesprekspartner om te bevestigen of u het goed gehoord heeft of niet.

Sla Bruggen tussen Personen
Soms doet u er goed aan om even weg te stappen bij de gedachte dat een contact steeds een meerwaarde voor u moet hebben. Het kan geen kwaad om mensen met elkaar in contact te brengen. Op deze manier laat u zien dat u over een netwerk beschikt dat voor iedereen van waarde zou kunnen zijn.

Stel anderen aan elkaar voor

Stel anderen aan elkaar voor

 

Vervolgcontact
U stopt tijdens de netwerkdrink veel aandacht in mensen die u wellicht als een kans ziet. Een kans om zaken mee te doen, een kans om via die persoon weer een ander persoon te leren kennen. Zorg ervoor dat u een reële kans maakt om zaken te doen door een goed vervolgcontact. In eerste instantie is het belangrijk dat uw gesprekspartner verwacht dat u een contact met hem of haar opneemt. Daarnaast is het belangrijk dat wanneer u contact opneemt, u echt wat te melden of te vragen heeft. Nooit zonder enige reden contact opnemen.

Onderhoud Uw Netwerk
Tijdens het onderhouden van uw netwerk is het van belang dat u altijd blijft kijken naar wat u voor de ander kan betekenen. Is er informatie waarmee u hen helpt? Kent u weer iemand die uw netwerkcontact verder kan helpen?

Heeft u niets te melden? Dat maakt niet uit. Oprechte interesse is ook een vorm van geven. Uw oprechte interesse in het verhaal van de ander en een woord van dank na afloop van het gesprek, geeft de ander ook al waardering. Op het moment dat de ander zich gewaardeerd voelt, heeft u het goed gedaan.

Online netwerken
Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een online profiel. Dit wordt gezien als een weerspiegeling van wie u bent. Verzorg het dus goed! Plaats leuke nieuwtjes, originele teksten en zorg voor een representatieve profielfoto. Via het internet bent u ook in staat mensen te leren kennen die op zakelijk vlak interessant voor u kunnen zijn. Probeer een connectie met hen te leggen. Veelgebruikte websites voor online netwerken zijn:
> Linkedin
> Google Plus
> Facebook
> Online cv in vacaturebanken

Heeft u nog een gouden tip voor mensen die onzeker zijn tijdens het netwerken? Misschien heeft u net die ene tip die ervoor zorgt dat er heel wat personen met meer zelfvertrouwen naar een netwerkbijeenkomst gaan.

Deel het dan via het onderstaande formulier.

Wilt U ook Netwerken met Succes? Hier De Gouden Tips 3.41/5 (68.25%) 63 votes
Deel met uw netwerk