Deel met uw netwerk

Zo Bereikt U Zelfstandig het Maximale van Uw Potentieel

U bent in staat geheel zelfstandig te werken aan uw kwaliteiten. Het is niet altijd zo dat een werkgever de eventuele kosten voor bijscholing op zich neemt. Desondanks heeft iedereen de mogelijkheid om zelfstandig aan de slag te gaan. Wilt u een expert worden in uw vakgebied? Of wilt u uw kansen op de arbeidsmarkt vergroten door bijscholing? Blijf niet bij de pakke zitten en maak er werk van!

Dit zijn de mogelijkheden die u heeft om aan uw ontwikkeling te werken:

Cursussen en Trainingen
Op het moment dat u heeft ontdekt waaraan u wilt werken, kunt u op zoek gaan naar de juiste cursussen en trainingen. U kunt werken aan een verbeterpunt, of u kan een sterk punt verder uitdiepen om een expert te worden in dat specifieke vakgebied!

Er bestaan twee soorten vormen van training:
> Theoretisch: U bent heel zelfstandig en prima in staat om thuis zelf aan de slag te gaan met allerlei tekstboeken.
> Praktisch: U bent van nature meer een doener dan een denker en bovendien gaat u graag in groep aan de slag.

U kunt ook met een loopbaanbegeleider aan de slag gaan om samen uit te zoeken waar uw passies en talenten liggen en te kijken welke vorm van training het beste bij uw persoonlijkheid past!

Gesprek met uw loopbaanbegeleider

Gesprek met uw loopbaanbegeleider

 

Opleidingen
Een voltijdse opleiding is zwaarder. U dient over een goed doorzettingsvermogen te beschikken. Daarnaast is het belangrijk dat u overweegt of u de opleiding wil voltooien naast uw bestaande job of niet. Een aantal voordelen om wel te kiezen voor een opleiding naast uw werk:
> U behoudt uw job waarmee u van loon verzekerd ben
> U breidt uw werkervaring uit
> U bent in staat situaties uit de praktijk terug te vertalen naar de theorie.

U kunt altijd eens een blik werpen op de website van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) als u op zoek bent naar uitdagende opleidingen.

Boeken en Artikelen
Soms wordt er van u verwacht dat u uw theoretische kennis vergroot. Het is in ieder geval verstandig om altijd up-to-date te blijven. Boeken en artikelen lezen kan daarbij helpen. Ook op internet zijn er diverse websites waarbij u allerlei kennis kan opdoen.

Vergroot uw kennis

Vergroot uw kennis

 

Meeloopdagen en Korte Stages
Het kan zeer leerzaam zijn om tijdelijk bij een bedrijf te werken of mee te lopen om zo de nodige praktijkervaring op te doen. Het is een goede manier om te ontdekken of werk in een bepaalde sector bij u past. Als u deelneemt aan meeloopdagen of korte stages, zet dit dan op uw cv. Het getuigt namelijk van een goede motivatie. Vergeet niet alles in overleg te doen met uw huidige werkgever.

Loopbaanbegeleiding
Als u vragen heeft met betrekking tot uw loopbaan of carrière kan u een beroep te doen op een loopbaanbegeleider. Hij of zij zal u ondersteunen bij het zoeken naar de juiste antwoorden op al uw loopbaanvragen. Samen met een begeleider stelt u een aantal doelen waarbij u tegelijkertijd een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) maakt, waarin de weg naar de doelen beschreven staat. Tevens is loopbaanbegeleiding voordelig te verkrijgen. Met de loopbaancheques krijgt u al 8 uur loopbaanbegeleiding voor slechts € 80,-. Dit is een initiatief vanuit de Vlaamse overheid. De cheques zijn verkrijgbaar via de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB).

Inschrijven voor een gratis kennismakingsgesprek is heel eenvoudig.

Eigen Intervisie- of Leergroep
Op het moment dat u zich wilt ontwikkelen is het starten of zoeken van een intervisiegroep een goede optie. Vaak zitten er in een intervisiegroep een aantal collega’s met wie er problemen die zich op de werkvloer voordoen, worden besproken. Het doel is om de problemen op te lossen en niet te gaan roddelen. Problemen die zich voordoen kunnen te maken hebben met persoonlijke kwesties of zakelijke issues. Twee belangrijke dingen bij een intervisiegroep zijn:
> Vertrouwen: er dient vertrouwen te zijn onder alle leden van de intervisiegroep. Wat er besproken wordt dient tussen de leden van de groep te blijven.
> Gelijkwaardigheid: Er is geen hiërarchie in de groep. Iedereen is gelijk en mag zeggen wat hij of zij wil zeggen. Wel is het handig om elkaar te laten uitpraten en voldoende tijd te geven om te reageren.

Eigen leergroep loopbaanbegeleiding

Eigen leergroep loopbaanbegeleiding

Kent u nog een andere manier waarop iemand volledig zelfstandig aan zijn of haar ontwikkeling kan werken?
Laat het ons dan weten en plaats uw reactie in het onderstaande formulier.

Zo Bereikt U Zelfstandig het Maximale van Uw Potentieel 4.20/5 (84.00%) 50 votes
Deel met uw netwerk