Deel met uw netwerk

Geen Plezier in Uw Job? Ontdek Hoe U Fluitend naar Uw Werk Gaat

Heeft u het gevoel dat u iets mist in uw job? Staat u met tegenzin op om naar uw werk te gaan, terwijl u alleen maar uitkijkt naar het weekend? Dit hoeft niet zo te zijn. Er zijn een aantal zaken die u kunt doen om weer plezier te krijgen in uw job.

Niet langer met tegenzin opstaan, niet langer gefrustreerd op uw werk zitten. Het is mogelijk, ook voor u. Ontdek hier de beste tips voor u om er zelf mee aan de slag te gaan.

Waar u het voor doet…
Vaak wordt ontevredenheid teniet gedaan door de opmerking: “Ach, er ligt brood op de plank en dat is het belangrijkst.” Maar is het werkelijk de primaire levensbehoefte waar u het voor doet, of zijn er meerdere doelen in het leven die u nastreeft? Het zorgen voor uw gezin, de jaarlijkse vakantie waar u naar uitkijkt, het huis waar u woont, allemaal zaken die u kunt bekostigen dankzij uw baan. Als u ‘s ochtends voor de spiegel staat, is het goed om u te realiseren wat u allemaal kunt doen dankzij uw huidige job. Sta daar een moment bij stil!

Zoek verbetering door aanpassing met jobbegeleiding

Zoek verbetering door aanpassing met jobbegeleiding

 

Loopbaanbegeleiding
Een loopbaanbegeleider start samen met u een individueel traject waarbij er samen met u gekeken wordt naar uw loopbaanvragen. Samen met uw begeleider gaat u op zoek naar de antwoorden op uw loopbaanvragen. De loopbaanbegeleider heeft een ondersteunende en adviserende rol, waarbij het belangrijk is dat u gecoacht wordt om zelf de juiste antwoorden te vinden. Loopbaanbegeleiding zorgt voor een neutrale kijk op uw vraagstuk en begeleidt u richting de juiste antwoorden. Loopbaanbegeleiding is erg voordelig met de loopbaancheques. Voor slechts € 80,- heeft u al 8 uur loopbaanbegeleiding.

Zoek een uitdaging
U kunt wachten tot er iets verandert of tot er iets gebeurt in uw werkomgeving, maar waarom zou u een afwachtende houding aannemen? Ga proactief aan de slag en zoek naar oplossingen of uitdagingen om de strijd aan te gaan met uw knelpunten. Zo kunt u bijvoorbeeld persoonlijke doelstellingen formuleren. Een aantal voorbeelden daarvan zijn:
> ik wil aan het eind van de werkdag 3 orders binnen hebben.
> ik wil aan het eind van de werkdag 10 telefoontjes gepleegd hebben.
> ik wil aan het eind van de werkdag 15 pakketjes hebben weggebracht.
> ik wil aan het eind van de werkdag 4 netwerkgesprekken hebben gehad

Spreek uw Leidinggevende aan
Geef aan dat u het gevoel heeft dat u stilstaat, of dat u een beetje gefrustreerd bent. Een leidinggevende zal vaak met u meedenken. Bespreek dit op een positieve manier en maak er geen klacht van. Veel bedrijven hebben persoonlijke ontwikkelingsplannen voor de medewerkers. Hierin staan de persoonlijke doelen geformuleerd en de wijze waarop deze doelen worden behaald. Uw leidinggevende is ook een mens en u mag best om advies vragen.

Werkomgeving en werktijden
Kijk eens goed naar uw werkomgeving. Het is belangrijk om hier wat leuks van te maken aangezien u er heel wat uren in de week doorbrengt. Een aantal dingen die u kunt veranderen aan uw werkplek:
foto’s: zet wat leuke foto’s van uw gezin of familie neer. Dat maakt een werkplek veel persoonlijker.
groen: zet een mooie plant bij u in de buurt. Dit kan net dat beetje extra opfleuring zijn.
lucht: gooi het raam eens open voor wat frisse lucht. Dit is goed voor uw lichaam en geest.

Tevens kunt u de eventueel aanwezige sleur doorbreken door eens met een kritische blik naar uw werktijden te kijken. Is het verstandiger dat u voortaan wat later begint en langer doorwerkt? Of misschien zijn flexibele werktijden wel geschikt voor u.

Pas uw tijden aan

Pas uw tijden aan

 

Stilstaan is achteruit gaan
Zo klinkt een eeuwenoud gezegde. Indien u dit gevoel hebt, neem het heft in eigen handen en ga aan de slag.Ga op zoek naar een nieuwe uitdaging en probeer u te ontwikkelen. Er zijn vele opleidingen, trainingen en cursussen die ervoor zorgen dat u nieuwe kennis vergaart. Vraag uzelf eerst af: “Zijn er bepaalde aspecten aan mijn werk waarin ik mij graag wil verdiepen?”, “Is er een bepaalde functie bij mijn huidige werkgever waar ik naartoe wil werken?”, “Waar krijg ik nou energie van?”

Bespreek dit ook met uw leidinggevende. Een werkgever kan dit initiatief vaak ontzettend waarderen en werkt hier bovendien vaak aan mee door bv. een cursus te bekostigen.

Collegialiteit
Zorg voor een goede onderlinge werksfeer, maak het gezellig met collega’s.. Collegialiteit houdt meestal in dat:
> U klaarstaat voor uw collega’s wanneer dit nodig is.
> U werk overneemt van een collega als hij of zij daarbij gebaat is.
> U een oog heeft voor wat uw collega’s nodig hebben om te renderen op de werkvloer.
> U zo nu en dan interesse toont in de werkzaamheden en de privésituatie van collega’s.

Collegialiteit

Collegialiteit

Weg met negativisme
Sta niet te lang stil bij negatieve dingen. U moet het niet ontkennen dat er negatieve dingen zijn, maar u komt verder als u zich alleen maar het positieve richt. Besteed meer tijd aan de leuke aspecten van uw job. U zult ziendat het u meer plezier zal geven.

Zoek de balans
Zorg ervoor dat u de juiste balans vindt tussen inspanning en ontspanning. Zo nu en dan een korte pauze zal u goed doen. Loop gerust eens een rondje door het bedrijf voor een praatje met collega’s. Haal eens een kop koffie of thee voor iemand anders. Nadat u zich lange tijd heeft geconcentreerd, zorgt u er op deze manier voor dat u nieuwe energie krijgt. De dagelijkse beweging op de werkvloer zorgt voor vernieuwde energie.
Let wel op dat u hier niet in overdrijft. Het kan niet de bedoeling zijn dat u elke dag 3 uur lang gaat lunchen.

Durf ook ‘nee’ te zeggen
Realiseer u dan dat u ook ‘nee’ kunt zeggen. U kunt ook op een hele respectvolle manier ‘nee’ zeggen. Wij kunnen het ons voorstellen dat u het lastig vindt om ‘nee’ te zeggen in sommige situaties op de werkvloer. Maar realiseer u dat wanneer u ‘nee’ zegt dit niet het einde van de wereld is. Sterker nog, het is een vorm van assertiviteit die u zal helpen in de toekomst. Probeer wel altijd de situatie in te schatten. Op het moment dat u iemand er een ontzettend groot plezier meedoet, en u heeft alle tijd en ruimte om het te doen, dat kan het geen kwaad om de ander te helpen.

Gaat u ook fluitend naar uw werk, maar doet u dit op geheel op eigen wijze? Laat ons weten hoe u dat doet. Plaats een reactie in het onderstaande formulier.

Geen Plezier in Uw Job? Ontdek Hoe U Fluitend naar Uw Werk Gaat 4.88/5 (97.62%) 42 votes
Deel met uw netwerk