Deel met uw netwerk

Een Burn-out Herkennen doet U Zo

Bent u gespannen en heeft u geen zin om aan uw werkdag te beginnen? Slaapt u slecht en voelt u zich vaak futloos en moe? Dit kunnen symptomen van een burn-out zijn. Het herkennen van deze symptomen is geen zwakte, maar een signaal! Een burn-out ontwikkelt zich langzaam en is hierdoor erg verraderlijk. Leer de signalen sneller te herkennen, zodat u onmiddelijk actie kunt ondernemen en een burn-out kan vermijden.

Herkent u één van de onderstaande symptomen. Kijk dan eens naar loopbaanbegeleiding. Een ervaren loopbaanbegeleider kan samen met u de juiste richting bekijken/onderzoeken.

Voelt U Zich Opgebrand?
U voelt zich moe en futloos. U heeft geen energie meer om u nog in te zetten voor het werk of andere werkzaamheden zoals bijvoorbeeld het huishouden. Op het moment dat u in een burn-out dreigt te belanden of u heeft er reeds mee te kampen, is uw eerste gedachte ‘Moet dat?’

Jobbegeleiding Ucare

Jobbegeleiding Ucare

 

Leeg Gevoel
U heeft het gevoel dat u niet meer weet wat u nu moet doen. Allerlei taken die u wilde doen heeft u uitgesteld, omdat u nu de energie niet meer heeft om de taken te volbrengen. Het gevoel geen vooruitzichten te hebben in combinatie met futloosheid, is een duidelijk symptoom.

Last van Concentratiestoornissen
Een burn-out is veelal gekoppeld aan werkdruk en stress. Tevens laat u de werkdruk niet op het kantoor maar neemt u de stress mee naar huis. Alles wat u doet moet perfect zijn. Op het moment dat u te veel taken op u neemt, kan het gebeuren dat u last krijgt van concentratiestoornissen. Wat andere aan u vragen gaat volledig langs u heen.

Geheugenverlies
Omdat uw hoofd vol zit met allerlei taken die u nog moet doen, kan het voorkomen dat u last van geheugenverlies krijgt. De werking van uw brein wordt beïnvloed door alle stress en overbelasting.

Loopbaanbegeleiding Ucare Geheugenverlies

Loopbaanbegeleiding Ucare Geheugenverlies

 

Moedeloosheid
Dit is een gevolg van het moment waarop u zich realiseert dat het zo niet langer door kan doorgaan. De druk en de stress worden u te veel en u beseft dat u het wat rustiger aan moet doen. Dit geeft u een gevoel van moedeloosheid. U had nog zoveel plannen, u wilde nog zoveel doen, maar nu moet u uw tijdschema aanpassen en meer rusten.

Stemmingswisselingen
Het ene moment heeft u een prima dag en het andere moment voelt u zich ellendig. Soms is het schrikken, voor uzelf maar ook voor uw omgeving. Van het ene op het andere moment voelt u zich ongelukkig, zonder dat u precies kunt aangeven waar het aan ligt.

Besluiteloosheid
U heeft moeite om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. U kunt zich blindstaren op een taak die minder belangrijk is, terwijl u hoofdzaken volledig links laat liggen. Het kenmerkende van besluiteloosheid is dat het vaak gaat om taken die moeten, in plaats van taken met een minder hoge prioriteit.

Slaapproblemen
Door alle stress en werkdruk heeft u een slechte nachtrust. Het inslapen en doorslapen vormen een groot probleem. Valt u op een gegeven moment toch in slaap? Dan komt het vaak voor dat u last heeft van angstdromen en nare beelden in uw dromen. Al met al heeft u een onrustig slaappatroon.

Ucare Loopbaanbegeleiding Burn Out

Ucare Loopbaanbegeleiding Burn Out

 

Meer fouten maken
U maakt meer fouten. U wilt steeds meer taken vervullen, steeds meer doen en steeds meer uren op het werk doorbrengen. Tegelijkertijd neemt uw concentratie af. Deze combinatie zorgt ervoor dat u meer fouten maakt en wat slordiger wordt.

Onverschilligheid
Iedereen is anders en reageert daardoor ook weer anders, maar wat u wel vaak ziet is een bepaalde desinteresse in de bezigheden van uw collega’s. U gaat zich afstandelijker en onverschillig gedragen tegenover uw collega’s. U geeft de indruk dat u minder betrokken bent bij uw werk.

Minderwaardig
De onzekerheid neemt toe en u begint zich al snel minder te voelen. U speelt voornamelijk met de gedachte ‘Alle dingen ik doe, doe ik toch verkeerd.’

Spreektempo verandert
Het ene moment praat u ontzettend traag, terwijl u het andere moment zo snel gaat dat u bijna struikelt over uw woorden. De samenhang tussen de zinnen is ver te zoeken en het lijkt er meer op dat u soms een antwoord geeft om er maar vanaf te zijn.

Fysieke reacties
Niet alleen uw geest, maar ook uw lichaam, krijgt te maken met een tegenslag. Een burn-out uit zich vaak in bepaalde fysieke klachten, waaronder:
> Pijn aan uw hoofd, rug, nek
> Last van uw maag
> Hoge bloeddruk
> Pijn op de borst
> Hartkloppingen
> Duizelig en misselijk gevoel
> Hyperventilatie

Herkent u zich in de bovenstaande patronen, kom dan in actie. Neem contact op met een loopbaanbegeleider.

Twijfelt u of u een burn-out heeft?

Deel het met ons en plaats uw reactie in onderstaand formulier.

Een Burn-out Herkennen doet U Zo 4.29/5 (85.71%) 49 votes
Deel met uw netwerk