Deel met uw netwerk

De 26 sollicitatietips die iedereen moet weten

Een sollicitatiegesprek is spannend, maar het kan ook leuk zijn. Het ene gesprek verloopt soepel en in goede harmonie, terwijl het andere gesprek moeizaam kan verlopen. Zenuwen en stress kunnen u belemmeren tijdens het sollicitatiegesprek. U wilt natuurlijk in elke situatie een gemotiveerde en positieve indruk achterlaten. Het is belangrijk dat u tijdens een sollicitatiegesprek het juiste beeld van uw kwaliteiten weergeeft. Uw totaalplaatje verkopen, dat is waar solliciteren om draait. Wees niet langer zenuwachtig en vergroot uw kansen op het krijgen van uw ideale job.

Met de onderstaande tips bereidt u zich optimaal voor op een succesvol sollicitatiegesprek.

 

Wij hebben alle sollicitatietips opgesplitst in drie categoriën:

> Voor het gesprek

> Tijdens het gesprek

> Na het gesprek.

 

Solliciteren is te leren en dat geldt ook voor u! Laat u niet verrassen tijdens uw sollicitatieprocedure en voorkom dat u een afwijzing krijgt. Solliciteren is spannend, zeker als het gaat om een functie die u echt dolgraag wilt hebben. Laat zien wie u bent, wat u gedaan heeft en hoe  u kunt bijdragen aan de bestaande resultaten van het bedrijf, organisatie of instelling waar u solliciteert.

Lees de onderstaande tips door. Zo krijgt u een optimaal beeld van wat u kunt verwachten en vergroot u uw kansen op het krijgen van uw ideale job!

 

Voor het gesprek
Loopbaanbegeleiding
Heeft u geen idee waar u moet beginnen? Is het allemaal teveel informatie om te verwerken en kunt u ondersteuning gebruiken? Of heeft uw zelfvertrouwen een deuk opgelopen na een vorig sollicitatiegesprek? Loopbaanbegeleiding kan u helpen u voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Tijdens dit proces wordt er gekeken naar de juiste wijze om uw kwaliteiten in de verf te zetten.

Online visitekaartje
Gebruik het online medium Linkedin om een netwerk op te bouwen en vacatures te zoeken. Via Linkedin is het mogelijk om mensen en bedrijven op te zoeken en een connectie te maken. Wellicht zit er wel één goede connectie tussen, en kunt u hem of haar benaderen om een gesprek met u te voeren.

Via het internet bent u ook in staat mensen te leren kennen die op zakelijk vlak interessant voor u kunnen zijn. Probeer een connectie met hen te leggen. Veelgebruikte websites voor online netwerken zijn:
> Linkedin
> Facebook
> Online cv in vacaturebanken

Uw online profielen
De kans is groot, dat wanneer u heeft gesolliciteerd, uw contactpersoon gaat kijken of u een online profiel heeft. Zorg er dus voor dat u een profiel heeft, want een totale afwezigheid kan uw kans op uw ideale job verkleinen. Daarnaast is het van belang dat u uw online profiel goed verzorgt. Plaats geen rare foto’s of opmerkelijke teksten online. Anders wordt er snel een streep door uw naam gezet.

Er is ook een applicatie die u kan helpen met het ‘schoonmaken’ van uw profiel: Social Sweepster

Uw eigen netwerk
Het opbouwen en onderhouden van een netwerk is van groot belang. In uw netwerk zitten mensen die u kennen en u kunnen aanbevelen. Op deze manier komt u makkelijker binnen bij diverse bedrijven, instellingen en organisaties.

Bouw en verbeter uw netwerk

Bouw en verbeter uw netwerk

 

Op voorhand bellen en vragen stellen
Ziet u een leuke vacature staan? Bel dan op voorhand naar de contactpersoon en stel goede vragen. Na het juiste onderzoek (doorlezen website, pen en papier bij de hand,… ) stelt u vragen als ‘Wat is een absolute vereiste voor deze functie’ of ‘Wat is de doelstelling van de afdeling waar deze functie onder valt?’ Op deze manier geeft u het signaal dat u proactief bent, goed onderzoek doet en in staat bent kritische vragen te stellen.

Motivatiebrief
Schrijf dan een goede motivatiebrief. Een sollicitatiebrief is vaak het eerste wat het bedrijf leest, onderschat dit dus niet. Schrijf daarom een foutloze, vlotte en gemotiveerde sollicitatiebrief. Ontdek hier hoe een goede motivatiebrief eruit ziet.

Referenties cv
Wees u bewust van het gebruik van goede referenties. Plaats op uw cv referenties van personen die een bepaald arbeidsverleden met u delen en die tegelijkertijd positief over u zijn. Hij of zij moet weten waartoe u in staat bent en hoe u kunt bijdragen aan het geheel. Wanneer een referentie aangeeft dat u niet de juiste keuze bent, zijn uw kansen dikwijls verkeken.

Niet overdrijven, blijf bescheiden
U mag overtuigd zijn van uw kwaliteiten, een gezonde dosis zelfvertrouwen is goed. Zorg er wel voor dat u niet overdrijft. Geef in uw communicatie aan wat uw motivatie is om te solliciteren naar deze functie en verval niet in kreten als ‘Ik ben de beste in mijn vakgebied’. Leg de nadruk meer op waarom u denkt geschikt te zijn voor de job.

Voorbereiding gesprek
Allereerst gefeliciteerd, u bent een stap dichter bij uw ideale job! Een aantal dingen die u kunt doen om u voor te bereiden:
> Verdiep u in het bedrijf: Verzamel allerhande informatie over het bedrijf via brochures, internet, folders,…. Google Alerts is een handig applicatie hiervoor.

> Zoek informatie op over uw gesprekspartner: Google even uw gesprekspartner. De kans is groot dat hij of zij een online profiel heeft en dat u hierdoor meer informatie vergaart. Kijk eens op de linkedin of facebookpagina van het bedrijf.

> Print uw cv uit: Zorg ervoor dat u meerdere kopieën bij u heeft. Het kan gebeuren dat uw gesprekspartner geen kopie heeft van uw cv. Wanneer u dan een cv bij heeft kunnen jullie samen het gesprek verder zetten.

> Bedenk een aantal goede vragen: Zo kunt u bijvoorbeeld vragen naar de geschiedenis van het bedrijf en of er absolute voorwaarden zijn voor de persoon die de functie moet vervullen. Stel de vragen niet te bewust en kies een moment waarop het gepast is om vragen te stellen. Voorbeelden van goede vragen zijn:

– Hoe is deze vacature ontstaan?
– Wat wordt er precies bedoeld met flexibiliteit?
– Zijn er binnen de huidige organisatie ook mogelijkheden om door te groeien?

Oefen het gesprek
Oefen een sollicitatiegesprek. U kunt het beste oefenen met iemand die u goed kent en vertrouwt. Oefen het zo realistisch mogelijk. Het beantwoorden van lastige vragen hoort hier dus ook bij. Neem het gesprek op met een videocamera of een geluidsrecorder, op deze manier is het mogelijk om uw gespreksvaardigheden te analyseren.

Oefen uw sollicitatiegesprek

Oefen uw sollicitatiegesprek

 

Wat neemt u mee naar het gesprek
• Een pen en een schrijfblok: Dan kan u relevante informatie noteren.

• Een aantal voorbereide vragen: Deze noteert u van tevoren in uw schrijfblok en stelt u op het moment dat de mogelijkheid tot vragen zich voordoet.

• Een aantal uitgeprinte cv’s: het kan voorvallen dat er spontaan iemand aanschuift die niet in het bezit is van uw cv.

• Uw agenda: Mocht de mogelijkheid er zijn tot het maken van een vervolgafspraak, dan kunt u deze meteen noteren.

• De vacaturetekst: Aan welke functie-eisen voldoet u? Neem de vacature voor uw sollicitatiegesprek nog een keer door, zodat u precies weet wat u kunt bijdragen aan het bedrijf.

Kledingkeuze
Uw kledingkeuze speelt een grote rol in uw presentatie en de eerste indruk die u achterlaat. Door u op een specifieke manier te kleden kunt u er voor kiezen om op een bepaalde manier over te komen. Zo kunt u kiezen voor een professionele kledingstijl of juist de wat meer ‘casual’ indruk. Maar wat is nu de juiste keuze? Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten:

> Bedrijfscultuur: Hierin onderscheiden we twee type organisaties. De formele organisatie vraagt om een wat nettere kledingstijl. Vaak stellen deze organisaties een pak voor een man en een blazer voor dames zeer op prijs. Daarentegen mag het bij informele organisaties wat losser.

> Zoek naar foto’s: Vaak kunt u via internet foto’s opzoeken van werknemers. Hierin valt veel informatie te vinden. Kijk hoe zij zich kleden en pas uw kledingkeuze daarop aan.

> Let op uw functie: Op het moment dat u solliciteert naar een functie als salesmanager, is het belangrijk dat u zich ook kleed als een salesmanager.

> Pasvorm: Zorg dat uw kleding goed en gepast zit. Een veel tijd te groot pak maakt een onverzorgde indruk. Daarnaast is het voor een vrouw ook belangrijk dat de kleding niet te strak zit, zodat u een verkeerd beeld kan afgeven.

> Propere kleding: Zorg dat er geen vlekken op uw kleding zitten. Let ook op uw schoenen. Vaak wordt er niet door sollicitanten niet op gelet, maar het belangrijk om gepoetste schoenen te hebben.

> Uiterlijke verzorging: Het klinkt misschien oppervlakkig, maar het is belangrijk om er verzorgd voor te komen. Op het moment dat u er netjes uitziet, straalt u uit dat u het gesprek belangrijk vindt. Houd rekening met de bedrijfscultuur. Solliciteert u naar een functie bij een bank? Dan is een pak geen onrealistische keuze. Moet u op gesprek komen bij een onderwijsinstelling om als leerkracht aan de slag te gaan? Dan is het mogelijk om net wat meer ‘casual’ gekleed te gaan.

Tijdens het gesprek
Uiterlijke verzorging
Het klinkt misschien oppervlakkig, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u er verzorgd bij zit. Op het moment dat u er netjes uitziet, straalt u uit dat u het gesprek belangrijk vindt. Houd rekening met de bedrijfscultuur. Solliciteert u naar een functie bij een bank? Dan is een pak geen onrealistische keuze. Moet u op gesprek komen bij een onderwijsinstelling om als leerkracht aan de slag te gaan? Dan is het mogelijk om net wat meer ‘casual’ gekleed te gaan.

Kom op tijd
Heeft u een gesprek gepland met een potentiële werkgever of een netwerkgesprek met een oud-collega? Kom altijd op tijd. U wil toch niet overkomen als de persoon die altijd te laat is? Zorg ervoor dat u stipt op tijd bent, waardoor u punctueel en betrouwbaar overkomt.

Telefoon uit
Het is belangrijk dat u ten alle tijden uw telefoon uitzet of op stil zet. Zelfs vibreren kan het gesprek storen. Dit geeft een onrespectvolle indruk.

Sollicitatiegesprek, telefoon uit

Sollicitatiegesprek, telefoon uit

 

De eerste 15 seconden….
Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd waaruit gebleken is dat uw gesprekspartner tijdens de eerste 15 seconden beslist of u wel of niet de geschikte persoon voor de job bent. Dit is wellicht wat overdreven, maar de eerste minuten zijn wel cruciaal. Het begint al bij het achterlaten van een positieve indruk bij de receptioniste en andere medewerkers van het bedrijf.

Lichaamshouding
Het is van belang om te letten op het gebruik van uw lichaam. Bij binnenkomst geeft u een stevige hand. U hoeft niet te knijpen, maar een slappe handdruk geeft blijk van weinig zelfvertrouwen. Een aantal punten waar u op dient te letten:

• Verberg uw handen niet in uw zakken. Houd uw handen boven tafel. Uw gesprekspartner ziet nu eenmaal graag uw handen.

• Gebruik uw ogen om iemand aan te kijken wanneer hij of zij iets zegt. Op deze manier geeft u het signaal dat u echt luistert naar wat diegene te zeggen heeft.

• U kunt uw benen kruisen of rustig naast elkaar laten. Kruisen kan comfort, maar ook een milde vorm van arrogantie betekenen. Waak hiervoor en probeer de situatie aan te voelen.

• Zet uw voeten rustig op de grond. Let op dat u niet door de zenuwen uw voeten heel druk beweegt.

• Zorg voor een rustige ademhaling. Dit vergemakkelijkt het spreken en zorgt ervoor dat u geen trilling heeft in uw stem.

Lastige vragen
Het kan gebeuren dat uw gesprekspartner u een lastige vraag stelt, om zo te kijken hoe u omgaat met druk. Veelvoorkomende vragen zijn:

U stapt in de lift bij uw toekomstige baas. Hoe zou u zich in tien seconden verkopen?
Beschrijf jezelf in één woord.
U mag een vraag stellen aan iemand uit de geschiedenis. Wie kiest u en wat is uw vraag?
Als ik uw partner zou bellen, wat zou hij of zij dan over u vertellen?
Vertel eens een mop?

De lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek

De lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek

 

 

Zelf vragen stellen tijdens het gesprek
Zelf vragen stellen geeft aan dat u kritisch, nieuwsgierig en welwillend bent. Het zou ideaal zijn als u een gespreksonderwerp aansnijdt waarover u een inhoudelijk gesprek kunt voeren. Voorbeeldvragen die u kunt stellen zijn:

* Zijn er doorgroeimogelijkheden?
* Hoe ziet een typische werkdag eruit?
* Hoe ziet de komende twee jaar eruit voor dit bedrijf?
* Hoe zien de doelstelling en daarbij behorende planning eruit?
* Wat zijn de volgende stappen in de procedure?

Vorige werkgever – niet natrappen
Heeft u een negatieve ervaring achter de rug met een vorige of huidige werkgever? Zijn jullie niet op een aangename manier uit elkaar gegaan? Benadruk dit dan niet in uw sollicitatiegesprek of -brief. Het staat niet netjes wanneer u rancuneus overkomt. Blijf met respect over andere mensen praten, ook al heeft u er een negatief gevoel bij. Op het moment dat u negatief spreekt over uw vorige werkgever, geeft u vooral het signaal af waarom u weg wilt. Het is beter om de focus te leggen op waarom u wilt werken bij het bedrijf waar u solliciteert.

Gebruik uw stem goed
Tijdens een sollicitatiegesprek komt u regelmatig aan het woord. U kunt zich onderscheiden door uw manier van spreken. Een aantal dingen waar u op kunt letten zijn:

> Volume: Stem dit af met de omgeving. U wilt niet diegene zijn die overmoedig overkomt door te schreeuwen of juist timide door de fluisteren.

> Articulatie: Spreek bewust en kies uw woorden zorgvuldig. Een duidelijke articulatie zorgt ervoor dat uw verhaal prettig wordt om naar te luisteren.

> Ademhaling: Controleer uw ademhaling. Op het moment dat u pauze neemt of nadenkt, is een gecontroleerde ademhaling belangrijk.

 

Toon uw enthousiasme
Als u een enthousiaste indruk maakt, dan is de kans groter dan u wordt aangenomen. Door u goed voor te bereiden laat u al zien dat u er echt mee bezig bent. Bovendien zorgt enthousiasme ervoor dat u eerder aardig wordt gevonden en u schept een fijne sfeer. Wat u kunt doen is meer lachen, positief zijn, interesse tonen, uw motivatie verklaren en uw passie gebruiken.

Luister goed
Op het moment dat u goed luistert in een gesprek, wekt u in eerste instantie een geïnteresseerde indruk. U wilt alle gestelde vragen goed begrijpen, zodat u er goed antwoord op kunt geven. Daarnaast is het altijd een enorm pluspunt als u in staat bent om terug te komen op wat uw gesprekspartner eerder zei. Bijvoorbeeld: “U zei eerder in dit gesprek dat….”

Goed kunnen luisteren is voor elke job van belang. Luister echt naar wat mensen te zeggen hebben en toon oprechte interesse in het verhaal van iemand anders.

Afsluiten gesprek
Het is belangrijk om een gesprek goed af te sluiten, omdat dit de laatste indruk is die u achterlaat bij uw gesprekspartner(s). Om te vermijden dat u een negatief beeld achterlaat, is het verstandig om te letten op de volgende aspecten:

> Bent u al geïnformeerd over het verdere verloop van de procedure?
> Vraag nooit wat de ander ervan vond. U komt dan namelijk erg onzeker over.
> Niet aarzelen bij het weggaan. Bedank vriendelijk voor het gesprek, geef een stevige hand en neem afscheid met de woorden ‘tot ziens’ of ‘tot de volgende keer’.

Na het gesprek
Bellen na uw gesprek
Soms is het lastig om uw enthousiasme te temperen en rustig te blijven na uw sollicitatie. Stel dat u na een paar weken nog geen bericht hebt gehad, kan het geen kwaad om een keer te bellen naar het bedrijf om te vragen hoe de sollicitatieprocedure ervoor staat. Probeer met uw vraagstelling niet te opdringerig over te komen.

Stel een vraag als: ‘Ik heb enkele weken geleden en sollicitatiegesprek gehad voor de functie van salesmedewerker. Tot op heden heb ik nog geen reactie mogen ontvangen. Ik ben wel erg benieuwd of er al nieuws is met betrekking tot de selectieprocedure?’ Zorg er wel voor dat u niet meerdere belletjes eraan waagt, maar dat u het bij een enkel bericht houdt.

Beschikt u nog over tips waarmee u de spanning bij andere sollicitanten verminderd of zelfs laat verdwijnen? Deel dit dan met ons door in onderstaand formulier uw reactie te plaatsen.

De 26 sollicitatietips die iedereen moet weten 4.04/5 (80.77%) 52 votes
Deel met uw netwerk