Deel met uw netwerk

Grijp NU die Ideale Job – De 20 Beste Sollicitatietips Ooit

Verstuurt u meerdere sollicitatiebrieven per week, maar komt het nooit tot een uitnodiging voor een gesprek? En op het moment dat u mag langskomen voor een gesprek, krijgen de zenuwen de overhand. Voorkom dat u wordt afgewezen en maak gebruik van onze sollicitatietips.

Hierbij 20 sollicitatietips waar u verder mee komt.

1. Zet Uw Loopbaan in de kijker
Uw cv speelt hierin een belangrijke rol. Een mooie en goed opgestelde cv is als een perfect ingerichte etalage. U trekt de aandacht en laat in één oogopslag zien waar uw kwaliteiten liggen en waar u in het verleden heeft gewerkt.Loopbaanbegeleiding helpt u hierbij. Tijdens dit proces wordt er gekeken naar de juiste wijze om uw kwaliteiten te etaleren.

2. Online Uw Visitekaartje afgeven
Gebruik het online medium Linkedin om een netwerk op te bouwen en vacatures te zoeken. Via Linkedin bent u in staat om mensen en bedrijven op te zoeken en een connectie te maken. Wellicht zit er wel één goede connectie tussen, en kunt u hem of haar benaderen om een gesprek met u te voeren.

Uw visitekaartje

Uw visitekaartje

 

3. “Nee, Die moet U Nooit Aannemen… ”
Wees u bewust van het gebruik van goede referenties. Plaats op uw cv referenties van personen die een bepaald arbeidsverleden met u delen en die tegelijkertijd positief over u zijn. Hij of zij moet weten waartoe u in staat bent en hoe u kunt bijdragen aan het geheel. Op het moment dat een referentie aangeeft dat u niet de juiste keuze bent, zijn uw kansen dikwijls verkeken.

4. Wij vinden U Geweldig, maar Wie Nog Meer?
Het opbouwen en onderhouden van een netwerk is van groot belang. In uw netwerk zitten mensen die u kennen en hierdoor een goed woordje willen doen voor u. Op deze manier komt u makkelijker binnen bij diverse bedrijven, instellingen en organisaties.

5. 130 Beschikbare Vacatures
Maar staat de juiste vacature voor u er wel tussen? Vraag u daarom goed af wat u wil en hoe u uw verdere loopbaan voor u ziet. Loopbaanbegeleiding helpt hierbij. Het creëert een overzichtelijker toekomstbeeld.

6. Niet Overdrijven
U mag overtuigd zijn van uw kwaliteiten, een gezonde dosis zelfvertrouwen is goed. Zorg er wel voor dat u niet overdrijft. Geef in uw communicatie aan wat uw motivatie is om te solliciteren naar deze functie en verval niet in kreten als ‘Ik ben de beste in mijn vakgebied’. Leg de nadruk meer op waarom u denkt geschikt te zijn voor de job.

7. “Ja, Goedemiddag U spreekt met… ”
Ziet u een leuke vacature staan? Bel dan van tevoren even op naar de contactpersoon en stel goede vragen. Na het juiste onderzoek (doorlezen website, pen en papier bij de hand,… ) stelt u vragen als ‘Wat is een absolute eis bij deze functie’ of ‘Wat is de doelstelling van de afdeling waar deze functie onder valt?’ Op deze manier geeft u het signaal af dat u proactief bent, goed onderzoek doet en in staat bent kritische vragen te stellen.

Wees pro actief bel voor de ideale job

Wees pro actief bel voor de ideale job

 

8. Heeft U een Geschikte Job Gevonden?
Schrijf dan een leuke sollicitatiebrief. Een sollicitatiebrief is vaak het eerste wat het bedrijf leest, onderschat dit dus niet. Schrijf daarom een foutloze, vlotte en gemotiveerde sollicitatiebrief.

9. Een Nieuwe Sollicitant? Even Googelen.
U kunt erop vertrouwen dat wanneer u heeft gesolliciteerd, uw contactpersoon even gaat kijken of u een online profiel heeft. Zorg er dus voor dat u een profiel heeft, want een totale afwezigheid van uw persoon op social media is voor veel bedrijven verdacht. Daarnaast is het van belang dat u uw online profiel goed verzorgt. Plaats geen rare foto’s of opmerkelijke teksten online. Anders wordt er snel een streep door uw naam gezet.

10. Uitgenodigd Voor een Gesprek? Wat Nu?
Allereerst gefeliciteerd, u bent een stap dichter bij uw ideale job! Een aantal dingen die u kunt doen om u voor te bereiden:
> Verdiep u in het bedrijf: Verzamel allerhande informatie over het bedrijf via brochures, internet, folders,….
> Zoek informatie op over uw gesprekspartner: Google even uw gesprekspartner. De kans is groot dat hij of zij een online profiel heeft en dat u weer meer informatie vergaart.
> Print uw cv uit: Zorg ervoor dat u meerdere kopieën bij u heeft. Het kan wel eens gebeuren dat uw gesprekspartner geen kopie heeft van uw cv. Gelukkig heeft u deze dan bij de hand en kunnen jullie samen het gesprek voortzetten.
> Bedenk een aantal goede vragen: Zo kunt u bijvoorbeeld vragen naar de geschiedenis van het bedrijf en of er absolute voorwaarden zijn voor de persoon die de functie moet gaan vervullen. Stel de vragen niet te bewust en kies een moment uit waarop er gelegenheid is om vragen te stellen.

Voorbeelden van goede vragen zijn:
– Hoe is deze vacature ontstaan?
– Wat wordt er precies bedoeld met flexibiliteit?
– Zijn er binnen de huidige organisatie ook mogelijkheden om door te groeien?

11. Generale Repetitie
Oefen een sollicitatiegesprek. U kunt het beste oefenen met iemand die u goed kent en vertrouwt. Oefen het zo realistisch mogelijk. Het beantwoorden van lastige vragen hoort hier dus ook bij. Neem het gesprek op met een videocamera of een geluidsrecorder, op deze manier is het mogelijk om uw gespreksvaardigheden te analyseren.

12. Let Op Uw Lichaamstaal
Het is van belang om te letten op het gebruik van uw lichaam. Bij binnenkomst geeft u een stevige hand. U hoeft niet te knijpen, maar een slap handdruk geeft blijk van weinig zelfvertrouwen. Een aantal dingen waar u op dient te letten:
> Verberg uw handen niet in uw zakken. Houd uw handen boven tafel. Uw gesprekspartner ziet nu eenmalig graag uw handen. Deze gedachte stamt uit de prehistorie. Toentertijd wilde men altijd weten of de ander een wappen in zijn of haar handen had.
> Gebruik uw ogen om iemand aan te kijken wanneer hij of zij iets zegt. Op deze manier geeft u het signaal af dat u echt luistert naar wat diegene te zeggen heeft.
> U kunt uw benen kruisen of rustig naast elkaar laten. Kruisen kan comfort, maar ook een milde vorm van arrogantie betekenen. Waak hiervoor en probeer de situatie aan te voelen.
> Zet uw voeten rustig op de grond. Let op dat u niet door de zenuwen uw voeten heel druk beweegt.
> Zorg voor een rustige ademhaling. Dit vergemakkelijkt het spreken en zorgt ervoor dat u geen trilling heeft in uw stem.

 

13. Ik Ga op Sollicitatiegesprek en Neem Mee….
– Een pen en een schrijfblok: Dan kan u relevante informatie noteren.
– Een aantal voorbereide vragen: Deze noteert u van tevoren in uw schrijfblok en stelt u op het moment dat de mogelijkheid tot vragen zich voordoet.
– Een aantal uitgeprinte cv’s: het kan wel eens voorkomen dat er spontaan iemand aanschuift die dan niet in het bezit is van uw cv. Gelukkig heeft u deze altijd bij de hand.
– Uw agenda: Mocht de mogelijkheid er zijn tot het maken van een vervolgafspraak, dan kunt u deze gelijk noteren.
– De vacaturetekst: Aan welke functie-eisen voldoet u? Neem het voor uw sollicitatiegesprek nog een keer door, zodat u precies weet wat u kunt bijdragen aan het bedrijf.

14. Uiterlijk Vertoon
Het klinkt misschien oppervlakkig, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u er verzorgd bij zit. Op het moment dat u er netjes uitziet, straalt u uit dat u het gesprek belangrijk vindt. Houd rekening met de bedrijfscultuur. Solliciteert u naar een functie bij een bank? Dan is een pak geen onrealistische keuze. Moet u op gesprek komen bij een onderwijsinstelling om als leerkracht aan de slag te gaan? Dan is het mogelijk om net meer ‘casual’ gekleed te gaan.

15. Kom op Tijd Bij een Gesprek
Heeft u een gesprek gepland met een potentiële werkgever of een netwerkgesprek met een oud-collega? Kom altijd op tijd. U wil toch niet overkomen als de persoon die altijd te laat is? Zorg ervoor dat u stipt op tijd bent, waardoor u punctueel en betrouwbaar overkomt.

Wees op tijd voor uw sollicitatiegesprek

Wees op tijd voor uw sollicitatiegesprek

16. Wees Specifiek
Houd het kort en bondig. U hoeft het niet minutenlang te hebben over wat er allemaal aan uw gesprek vooraf is gegaan. Eindeloze verhalen over waarom u wil vertrekken bij uw vorige werkgever zijn ook niet nodig. Communiceer duidelijk en met een heldere boodschap in uw verhaal. Richt u voornamelijk op uw meerwaarde voor het bedrijf.

17. Trap Niet Na Richting Uw Vorige Werkgever
Heeft u een negatieve ervaring achter de rug met een vorige werkgever? Zijn jullie niet op een aangename manier uit elkaar gegaan? Benadruk dit dan niet in uw sollicitatiegesprek of -brief. Het staat niet netjes wanneer u rancuneus overkomt. Blijf met respect over andere mensen praten, ook al heeft u er een negatief gevoel bij. Op het moment dat u negatief spreekt over uw vorige werkgever, geeft u vooral het signaal af waarom u weg wilt. Het is beter om de focus te leggen op waarom u wilt werken bij het bedrijf waar u solliciteert.

18. Wat U Na het Sollicitatiegesprek kan Doen
Het is niet direct klaar na een sollicitatiegesprek. Er zijn bepaalde middelen die in uw macht liggen waarmee u zich kunt onderscheiden van andere sollicitanten. Schrijf bijvoorbeeld na uw sollicitatiegesprek nog een bedankbrief, waarin u benadrukt dat u het gesprek als zeer positief heeft ervaren.

19. Wachten of Bellen?
Stel dat u na een paar weken nog geen bericht hebt gehad, kan het geen kwaad om een keer te bellen naar het bedrijf om te vragen hoe de sollicitatieprocedure ervoor staat. Probeer met uw vraagstelling niet te opdringerig over te komen. Stel een vraag als: ‘Ik heb enkele weken geleden en sollicitatiegesprek gehad voor de functie van …. Tot op heden heb ik nog geen reactie mogen ontvangen. Ik ben wel erg benieuwd of er al nieuws is met betrekking tot de selectieprocedure.

20. Blijf Bezig
Blijf positief tijdens het sollicitatieproces. Stil zitten en wachten heeft geen zin. Blijf ondernemend van geest en het zal beloond worden. Bent u even inspiratieloos en heeft u behoefte aan ondersteuning tijdens dit gehele proces? Bekijk dan eens de mogelijkheden tot loopbaanbegeleiding.

Help andere sollicitanten van de zenuwen af en deel uw sollicitatietips. U bent in staat om andere mensen te helpen in het sollicitatieproces. Heeft u nog goede tips, trucs of ideeën?

Plaats uw reactie in onderstaand formulier.

Grijp NU die Ideale Job – De 20 Beste Sollicitatietips Ooit 3.50/5 (70.00%) 60 votes
Deel met uw netwerk