Deel met uw netwerk

Praktische tips voor een succesvolle loopbaan in het buitenland.

Of u nu een eigen bedrijf hebt, voor de baas een weekje op zakentrip naar het buitenland moet, of als expat voor een (semi-)permanente tijd naar het buitenland wordt gestuurd: een buitenlands avontuur(tje) is niet alleen leuk, maar ook goed voor uw loopbaan. Het staat goed op het cv en het helpt u internationale vaardigheden te ontwikkelen. In het algemeen wordt zulks zeer gewaardeerd door (met name internationaal opererende) werkgevers.

Toch zijn er vanzelfsprekend ook veel facetten waar u op moet letten om zo’n buitenlandse expeditie te laten slagen. Uiteraard zijn dit de “specifiek-zakelijke” aspecten (prijs, service etc.) die uitermate belangrijk zijn. De ‘kleinere’ dingen zijn echter net zo belangrijk, maar worden nog weleens over het hoofd gezien. Kleine dingen zoals de communicatie bijvoorbeeld. Het zijn deze praktische zaken die in dit artikel nog nader worden toegelicht.

 

vertalen buitenland loopbaanbegeleiding

vertalen buitenland loopbaanbegeleiding

 

Moedertaal

Men zegt weleens dat je enkel in je moedertaal precies kunt zeggen wat je wilt. Enkel in uw moedertaal kunt u te allen tijde de woorden kiezen waarvan u zeker weet dat de toehoorder ze juist zal interpreteren – mits de toehoorder natuurlijk ook de moedertaal goed machtig is.

Hiermee in lijn is het gegeven dat handeldrijven in het thuisland voor veruit de meeste bedrijven dan ook het meest makkelijk is. In het zakendoen, en dan vooral bij het bespreken van belangrijke zaken, is het dan ook verstandig om iemand mee te nemen die de moedertaal goed spreekt. Kent u niemand, dan kunt u altijd een professionele vertaler meenemen.

Wanneer u uw loopbaan als expat voortzet, is het verstandig om zo snel mogelijk de taal te leren. In het begin is dit voor iedereen lastig, maar enkel het signaal van welwillendheid zorgt al voor veel krediet bij uw gesprekspartners.

Praat netjes en terughoudend

Uw zakelijke propositie kan nog zo goed zijn, als u met uw gedrag of taalgebruik mensen tegen de borst hebt gestuit, zult u nog steeds tegen een muur aan lopen. Het is daarom belangrijk om altijd beschaafd te blijven in uw taalgebruik en enige terughoudendheid hierin te betrachten. Het is bijvoorbeeld niet opportuun om meteen bij kennismaken fel uw mening te verkondigen. Wacht eerder af en slik de woorden in, mochten deze op uw tong branden. Zeker bij grote bedrijven zal een succesvolle loopbaan onherroepelijk inhouden dat er politiek bedreven moet worden en dat betekent dus ook de woorden wegen!

 

Praktische tips voor een succesvolle loopbaan in het buitenland 5.00/5 (100.00%) 1 vote
Deel met uw netwerk